Μετατρέποντας τον Εφιάλτη σε... Όνειρο

Τα όνειρα, λειτουργώντας ως 'φύλακες του ύπνου', κατά τον Freud, 'μεταμφιέζουν' τις βαθύτερες επιθυμίες μας, αφήνοντάς μας να κοιμόμαστε ήσυχοι. Ωστόσο, αυτό δεν ισχύει για όλους τους τύπους των ονείρων. Όταν πρόκειται για εφιάλτη, ο 'φύλακας του ύπνου' γίνεται ταραχοποιό στοιχείο, δίνοντας μορφή σε φοβίες και σαμποτάροντας την ανάπαυση του ονειρευομένου...

Μετά το χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ, πραγματοποιήθηκε έρευνα από ειδικούς σε θέματα ύπνου. Οι εθελοντές Νεοϋορκέζοι συγκεντρώνονταν σε ομάδες, στις οποίες διηγούνταν τα όνειρά τους αρχικά, και μετά προσπαθούσαν να επινοήσουν και να αφηγηθούν ένα διαφορετικό τέλος.
Η εν λόγω τεχνική, που ονομάστηκε 'Αντιμετώπιση και Κατάκτηση', έχει στόχο να καθησυχάσει το άτομο, αλλάζοντας την έκβαση των δυσάρεστων ονείρων. Ενδείκνυται ιδιαίτερα στην περίπτωση των επαναλαμβανόμενων ονείρων.

Παραδείγματα:
-Αν στον εφιάλτη μας καταδιώκουν, ξυπνώντας μπορούμε να φανταστούμε ότι ξεκινάμε μια συζήτηση με το διώκτη και ότι ίσως καταφέρνουμε να τον πείσουμε να αλλάξει στάση.
-Αν το όνειρο έχει να κάνει με ναυάγιο, πλημμύρα ή πνιγμό, μπορούμε ξυπνώντας να φανταστούμε τον εαυτό μας δεινό κολυμβητή.
-Αν βλέπουμε ότι παγιδευόμαστε σε κλειστούς χώρους, μπορούμε να φανταστούμε τον εαυτό μας ειδικό στις αποδράσεις!

Το σημαντικό είναι να βρούμε εναλλακτικές εκδοχές, να χρησιμοποιήσουμε το άγχος του ονείρου δημιουργικά. Έτσι, γίνεται πιο εύκολη και η ανάλυση των φοβιών και των συγκρούσεων που το προκάλεσαν. Κι ο εφιάλτης, από ταραχοποιός, μετατρέπεται σε σύμμαχο...


Σχετικά άρθρα:
Εφιάλτης όπως ξυπνητήρι
Ερμηνεύοντας τα όνειρα
Φανταστικά πλάσματα στα όνειρα
Οι Νεκροί στα Όνειρα
Επανάληψη -το ίδιο Όνειρο πάλι;
Οδηγίες προς Ονειρευομένους
Όνειρο σαν ταινία -διανομή & σκηνοθεσία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου