Ούρηση & Αφόδευση στα Όνειρα

boy-pee sign oneirochrono
Από αρχαιοτάτων χρόνων, η τουαλέτα θεωρείται μέρος των ταμπού, των μυστικών και απαγορευμένων πραγμάτων. Δεν είναι τυχαίο ότι στο παρελθόν οι τουαλέτες βρίσκοντας εκτός του σπιτιού. Από την άλλη, στα όνειρα όλα τα μέρη που συνδέονται με τις φυσικές λειτουργίες κατά κάποιο τρόπο δαιμονοποιούνται... επομένως, τίποτα παράξενο εδώ...

Η ούρηση είναι μια σωματική λειρουργεία που στα όνειρα συμβολίζει τις ψυχικές καταστάσεις και εμπειρίες και γενικά την έκφραση συναισθημάτων. Έτσι, η ούρηση σε μεγάλη συχνότητα ή ποσότητα μπορεί να αντιστοιχεί σε μια μεγάλη συναισθηματική εκροή που συμβαίνει στην πραγματικότητα. Η ανεξέλεγκτη ούρηση ίσως υποδηλώνει υπερβολικό συναίσθημα, ενώ η ανικανότητα για ούρηση πιθανότατα σημαίνει μπλοκαρισμένα συναισθήματα.

Το όνειρο συχνά εστιάζει σε μια νεαρή ηλικία, κατά την οποία τα συναισθήματα είναι πιο ρευστά και εκφράζονται ευκολότερα. Αν η ούρηση στο όνειρο γίνεται από ένα παιδί, συμβολίζει τον αυθορμητισμό ή την αφέλεια της παιδικής ηλικίας.

Τα ούρα μπορεί ακόμη να συμβολίζουν τα ψυχικά απόβλητα. Κάποιος που ψυχαναλύεται είναι πιθανό να ονειρευτεί ότι αποδεσμεύει τεράστιες ποσότητες ούρων, -μια γραφική αναπαράσταση της απελευθέρωσης καταπιεσμένου υλικού της Σκιάς.

Μια εναλλακτική ερμηνεία συσχετίζει την ούρηση με τη δημιουργικότητα και τη μεταστοιχείωση. Τα ούρα αποτελούν ένα μαγικό υγρό, όπως όλα τα σωματικά υγρά, και συνδέονται με το νερό, που συμβολίζει το ασυνείδητο και τη δημιουργικότητα. Σύμφωνα με την αλχημεία, ούρα και νερό αποτελούν μέρος του βασικού υλικού του κόσμου, της prima materia, η οποία αντιστοιχεί στην κατάσταση του συνειδητού χάους που προηγείται της διαδικασίας της εξατομίκευσης. Στην αλχημεία, λοιπόν, τα ούρα ενός αγνού αγοριού αποτελούν την ιδανική διαλυτική ουσία για την αλχημική διαδικασία.

Τέλος, η ούρηση ενδεχομένως συμβολίζει τον ερωτισμό. Σύμφωνα με τον Freud, τα όνειρα ούρησης συνοδεύονται από την αντίστοιχη φυσική ορμή του ατόμου να ουρήσει, η οπόια οφείλεται σε ερωτικό ερέθισμα. Έτσι, ένα όνειρο ούρησης μπορεί να δείχνει μια παλινδρόμηση στο νηπιακό τύπο ερωτισμού, ο οποίος πηγάζει από την ουρήθρα.

Η αφόδευση πάλι συμβολίζει την παραγωγή ενός πράγματος που δεν ανήκει στο άτομο και που βρίσκεται ή θα έπρεπε να τεθεί εκτός της κεντρικής ύπαρξης του ατόμου. Ως εκ τούτου, τα περιττώματα αποτελούν σύμβολο της δύναμης και της δημιουργικότητας του ατόμου.

Σε πολλούς πολιτισμούς πράγματι τα περιττώματα σχετίζονται με τον χρυσό και τα πλούτη, και χαίρουν εκτίμησης. Συνδέονται με το ξεκίνημα και το λίπασμα της νέας καλλιέργειας. Στην αλχημεία, επιπλέον, τα περιττώματα αντιστοιχούν στην φάση nigredo, που στα όνειρα παραπέμπει στο σκοτάδι του ασυνείδητου, μέσα από το οποίο προκύπτει η διαφώτιση.


Σχετικές αναρτήσεις:
Όνειρα & Σπίτια
Παιδιά στα Όνειρα
Το Νερό στα Όνειρα
Ρούχα & Αξεσουάρ στα Όνειρα
Όνειρα & Χρόνος
Επανάληψη - το ίδιο όνειρο πάλι;
Ονειροκρίτης
    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου