Βαλίτσα & Αποσκευές σε Όνειρα

Η προετοιμασία για ένα ταξίδι συμβολίζει συνήθως μια ανάγκη απόδρασης από τα προβλήματα της καθημερινότητας ή αναζήτησης καινούριων εμπειριών. Όπου κι αν πηγαίνουμε, όλο και κάτι παίρνουμε μαζί μας.  Η βαλίτσα, κλασικό ονειρικό σύμβολο, είναι το δοχείο που περιέχει οτιδήποτε επιλέγουμε -συνειδητά ή ασυνείδητα- να έχουμε μαζί μας στην εκάστοτε επικείμενη μετάβαση

Εικόνα από Nika Akin -Pixabay 
Ονειρικά μιλώντας, το περιεχόμενο της βαλίτσας μπορεί επομένως  να αντιστοιχεί στα κομμάτια του εαυτού μας που προετοιμάζονται για... βόλτα ή αλλαγή.

Η ονειρική βαλίτσα μπορεί να είναι γεμάτη δυνατότητες και ταλέντα, ή να αντιστοιχεί σε προβλήματα και ένα βαρύ φορτίο που κουβαλάμε. Ανησυχίες και άγχη, ανασφάλειες και ελπίδες, στόχοι και πεποιθήσεις είναι όλα μέσα στις αποσκευές μας. Τι άλλο; ανεπεξέργαστα συναισθήματα, προοπτικές ή χαρακτηριστικά και πλευρές του εαυτού μας που δε συνηθίζουμε να προβάλλουμε ιδιαίτερα προς τα έξω -κι αυτά μέσα στη βαλίτσα... 


Τι θα πάρεις μαζί σου;

Κάθε μετακίνηση είναι διαφορετική. Ανάλογα με το αν πρόκειται για εκδρομή, ταξίδι ή μετακόμιση, οι επιλογές μας για το περιεχόμενο και τον όγκο των αποσκευών είναι διαφορετικές. Έτσι, το βάρος και η κατάσταση της βαλίτσας παίζει πολύ σημαντικό ρόλο για την ερμηνεία του ονείρου. 

- Ελαφριά βαλίτσα: αποτελεί σύμβολο ταλέντων και ικανοτήτων (σαν το τσαντάκι του Sport Billy)... Χρησιμοποιήστε. Υπεύθυνα. ☺

- Βαριά βαλίτσα: συνήθως συμβολίζει αχρησιμοποίητα ταλέντα, άλυτα προβλήματα που έχουμε επωμιστεί ή φορτωθεί, ή το βάρος των εμπειριών μας.


Ψυχολογικά βάρη & προσωπική ανάπτυξη

Το σύνολο των εμπειριών και των βιωμάτων μας -θετικών και τραυματικών- εντυπώνεται μέσα μας. Συνήθως ταυτιζόμαστε με το συνειδητό μας κομμάτι, κοιτάμε μπροστά και προχωράμε στη ζωή. Το θέμα είναι όμως ότι το υποσυνείδητο συνεχίζει επίσης... και ζει μαζί μας... Κι έχουμε ραντεβού μαζί του σε ημερήσια, ή μάλλον νυχτερινή βάση, μέσω των ονείρων.

Και όταν μαζεύονται τόσα πολλά στο υποσυνείδητο, σε βαθμό αποτρεπτικό για την ανάπτυξή μας, πιθανότατα θα ονειρευτούμε, για παράδειγμα,πως δυσκολευόμαστε να φύγουμε ταξίδι, επειδή έχουν μαζευτεί πάρα πολλά πράγματα που δεν χωράνε στις βαλίτσες. Ίσως χρειάζεται να αναρωτηθούμε: ποιες πεποιθήσεις, ποια προσωπικά μας αυτονόητα καθυστερούν την ανάπτυξή μας; Τί είναι αυτό που πρέπει να αφήσουμε πίσω μας προκειμένου να προχωρήσουμε στη ζωή;

Στην περίπτωση όπου χάνουμε το τρένο ή το καράβι, επειδή δεν βρίσκουμε ή δεν μπορούμε να κουβαλήσουμε όλες μας τις αποσκευές, το νόημα είναι παρόμοιο: οι εμπειρίες και γενικά η προσωπική μας ιστορία παρεμποδίζει την προσωπική ανάπτυξη. Έτσι, το όνειρο, αναπαριστώντας αυτή την κατάσταση, επισημαίνει την ανάγκη να ξαναδούμε τις αποσκευές μας -τι είναι απαραίτητο και τι είναι περιττό βάρος.

Υπάρχει και η εκδοχή της απώλειας ή εγκατάλειψης των αποσκευών κάπου, πριν φύγουμε ταξίδι. Στο συγκεκριμένο όνειρο, είναι πιθανό να βιωθούν τα αναμενόμενα δυσάρεστα συναισθήματα. Συχνά είναι δύσκολο να αφήσουμε πίσω μας το παρελθόν και τις νοητικές κατασκευές-αποσκευές, όσο επιβαρυντικές κι αν είναι αυτές, λόγω της δύναμης της συνήθειας. Υπάρχει μια ψευδαίσθηση ασφάλειας στο γνωστό και οικείο, ακόμα κι όταν αυτό δε μας βοηθάει να προοδεύσουμε.

Εναλλακτικά, όμως, μπορεί να βιώσουμε μια πρωτόγνωρη αίσθηση ελαφρύτητας και ελευθερίας. Σε αυτή την περίπτωση, ο ονειρευόμενος έχει ξεκαθαρίσει μέσα του ότι χρειάζεται να πει αντίο σε πράγματα που θεωρούσε για χρόνια δεδομένα, ώστε να συνεχίσει την εξελικτική πορεία του. Κι αν αυτό δεν ισχύει, το όνειρο προτείνει αυτή την επιλογή, σαν trailer για ένα πιθανό επόμενο επεισόδιο στη σειρά της ζωής.


'Θα πάει μακριά η βαλίτσα;'

Είτε το όνειρο επαναλαμβάνεται (βλ. Επανάληψη -το ίδιο όνειρο πάλι;), είτε μας απασχολεί έντονα για κάποιο λόγο, καλό είναι να δουλέψουμε με αυτό. Η τεχνική 'Αντιμετώπιση και Κατάκτηση' (για περισσότερα δες εδώ) μπορεί να βοηθήσει. Τι κάνουμε:

  • Χαλαρώνουμε και μπαίνουμε στην κατάσταση του ονείρου. Το ξαναβλέπουμε συνειδητά με κλειστά μάτια και με περιέργεια εξερευνητή.
  • Κάνουμε παύση σε όποιο σημείο θέλουμε, και παρεμβαίνουμε στο σενάριο βρίσκοντας εναλλακτικές. Αν π.χ. οι αποσκευές μας είναι ανησυχητικά πολλές, ξεκινάμε να ανοίγουμε μία βαλίτσα. Μπορεί να ανακαλύψουμε ότι τα πράγματα δεν είναι δικά μας, ή ότι είναι φθαρμένα και ούτως ή άλλως θα τα πηγαίναμε για πέταμα ή ανακύκλωση...
  • Μπορούμε δε να δοκιμάσουμε διαφορετικές πιθανότητες, όπως στις διαδραστικές ταινίες. Στο παραπάνω παράδειγμα, ας πούμε, 'ξαναβλέπουμε' το όνειρο 3 φορές: στη μία, μένουμε με τις βαλίτσες, στην άλλη ταξιδεύουμε χωρίς αυτές, και στην τρίτη παίρνουμε μόνο μια βαλίτσα και φεύγουμε.

Συνεχίζουμε κάνοντας ο,τι ζητάει το όνειρο αφήνοντας την φαντασία μας ελεύθερη.  Αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα, έχουμε χρόνο να επινοήσουμε ένα διαφορετικό τέλος, μια καλύτερη εξέλιξη. Τα όνειρα είναι δώρα... χρειάζεται να ανοίξουμε τη συσκευασία, για να δούμε την αξία του περιεχόμενού τους... 



Σχετικές αναρτήσεις:

... Κι ένα τραγούδι που φαίνεται να ταιριάζει:



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου