Φίλοι, Εχθροί & Άγνωστοι στα Όνειρα

dream shadowΈνας φίλος στο όνειρο πιθανότατα σημαίνει επιθυμία για κοινωνικές επαφές. Σε ένα άλλο επίπεδο, συνήθως προσωποποιεί άγνωστες πλευρές της ίδιας μας της προσωπικότητας, προς τις οποίες τώρα είμαστε πιο ανοιχτοί. Εναλλακτικά, ίσως πρόκειται για κομμάτια της φύσης μας, τα οποία έχουμε απαρνηθεί. Μπορεί ακόμα ως ονειρικό σύμβολο να δείχνει μια ανάγκη για περισσότερη υποστήριξη.
Σύμφωνα με την παραδοσιακή ερμηνεία, προμηνύει ευνοϊκά νέα ή έχει να κάνει με κάτι που είχε χαθεί και βρέθηκε, και σε κάθε περίπτωση, ένας καλός φίλος στο όνειρο αποτελεί έναν πολύ καλό οιωνό...

Ένας εχθρός, από την άλλη πλευρά, συμβολίζει μάλλον αντιφατικές ιδέες και συμπεριφορές. Προφανώς, ένα κομμάτι μας μοιάζει πολύ με αυτό τον ονειρικό εχθρό. Από αυτή την οπτική γωνία, είναι μια καλή στιγμή να γνωρίσουμε τη σκιά μας -ή τη σκοτεινή μας πλευρά-, εστιάζοντας στις ομοιότητες της συμπεριφοράς της δικής μας και του 'εχθρού'. Πιθανότατα θα δούμε αυτό που καταπιέζουμε στον εαυτό μας, αυτό που αρνούμαστε και πλέον επιζητά την έκφραση. Ακόμη, εκτός από δικά μας χαρακτηριστικά, μπορεί να συμβολίζει ανθρώπους στο περιβάλλον μας που σεβόμαστε.

Ένας άγνωστος στο ονειρικό σκηνικό μπορεί να ενσαρκώνει τα πιο βαθιά θαμμένα χαρακτηριστικά μας. Αντιπροσωπεύει ένα κομμάτι της προσωπικότητάς μας τόσο βαθιά κρυμμένο και... άγνωστο, που δε μας 'λέει' κάτι, δεν μπορούμε να ταυτιστούμε μαζί του.

Γενικά, οι άνθρωποι που συναντάμε στα όνειρά μας έχουν να κάνουν με μάλλον ανεξερεύνητες πλευρές μας. Αυτοί μας εμπνέουν, ωστόσο το όνειρο είναι δικό μας. Τι μπορούμε λοιπόν να κάνουμε με αυτό;...

-Το να αποδεχθούμε ότι τα χαρακτηριστικά που απορρίπτουμε στους άλλους είναι δικά μας μπορεί να αποδειχθεί έργο δυσχερές και εξοργιστικό. Παρά ταύτα, ενίοτε είναι ακριβώς αυτά τα χαρακτηριστικά που χρειαζόμαστε περισσότερο -τουλάχιστον στην παρούσα φάση.  

-Το timing δεν είναι τυχαίο: αν δούμε στον ύπνο μας έναν φίλο, εχθρό ή άγνωστο, αυτό που υποδηλώνεται είναι ότι τώρα είμαστε έτοιμοι να γνωριστούμε με αυτή μας την πλευρά και να αποδεχθούμε τα αντίστοιχα χαρακτηριστικά ως μέρος της ανθρώπινης φύσης.

-Εφόσον οι άνθρωποι στα όνειρα προσωποποιούν δικές μας πλευρές, καλό θα είναι να μην τους κρίνουμε. Ή αν το κάνουμε, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτή την κριτική με στόχο την αυτοβελτίωση, μετατρέποντάς την, δηλαδή, σε αυτοκριτική.


-Αυτό που αρνούμαστε ή που δεν επιτρέπουμε στον εαυτό μας να εκφράσει δεν είναι απαραίτητα 'κακό'. Συχνά καταπιέζουμε και θετικά στοιχεία της προσωπικότητας μας για πολλούς και διάφορους λόγους. Καλό, λοιπόν, θα ήταν να αναρωτηθούμε: Τι είναι αυτό που μας εμποδίζει να εκφράσουμε τα χαρακτηριστικά που θαυμάζουμε ή ζηλεύουμε σε ένα πρόσωπο του ονείρου; Τι ακριβώς είναι αυτό που θα θέλαμε να είμαστε ή να έχουμε; Μήπως χρειάζεται να ξεπεράσουμε κάποια αισθήματα απαξίωσης του εαυτού μας ή την ψεύτικη μετριοφροσύνη;


... Όπως και να 'χει, το όνειρο με κάποιον φίλο, εχθρό ή άγνωστο σηματοδοτεί μια ευκαιρία να γνωρίσουμε καλύτερα και να γίνουμε μια πληρέστερη εκδοχή του εαυτού μας. Έτσι, γίνονται πιθανές και νέες ευνοϊκότερες προοπτικές, καθώς, αν είμαστε σε θέση να ονειρευτούμε κάτι, μπορούμε και να το καταφέρουμε...


Δες ακόμα:
Η Οικογένεια στα όνειρα
Παιδιά στα όνειρα
Φανταστικά Πλάσματα στα όνειρα
Καβγάδες & Φιλονικίες στα Όνειρα
Αρρώστιες & Θέματα Υγείας στα Όνειρα
Οι Νεκροί στα Όνειρα
Μετατρέποντας τον Εφιάλτη σε... Όνειρο
Ζώα στα όνειρα (B)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου