Αγκαλιά & Φιλί στα Όνειρα

Ονειρικό Φιλί Klimt
Σημαντικό κομμάτι της ανθρώπινης επαφής κι εμπειρίας, τόσο η αγκαλιά όσο και το φιλί συγκαταλέγονται στους πιο ουσιαστικούς και χαρακτηριστικούς τρόπους με τους οποίους εκδηλώνουμε τρυφερότητα κι αγάπη. Αποτελούν μέρος της σωματικής και συναισθηματικής μας επικοινωνίας, εκφράζοντας μερικές φορές πράγματα που αδυνατούν να διατυπωθούν με λέξεις. Έτσι, δε θα μπορούσαν παρά να εμφανίζονται συχνά και στα όνειρά μας... 


Η Ονειρική Αγκαλιά

Σύμβολο οικειότητας, συμπάθειας και φιλίας, η αγκαλιά μπορεί να εκφράζει υποστήριξη, προστασία και θερμά συναισθήματα. Αν ονειρευτούμε ότι αγκαλιάζουμε κάποιον, σημαίνει συνήθως ότι εκτιμούμε ή αποδεχόμαστε με χαρά αυτόν ή κάτι που αυτός συμβολίζει. Ίσως το όνειρο δείχνει ακριβώς ότι ενστερνιζόμαστε κάποιες νέες συμπεριφορές ή ιδέες. Σ' αυτό το πλαίσιο, η αγκαλιά είναι ένδειξη αναγνώρισης, σεβασμού ή και θαυμασμού.

Εναλλακτικά, μπορεί να εκφράζεται η ανάγκη για τρυφερότητα, υποστήριξη και επαφή. Απ' αυτή την άποψη, η ονειρική αγκαλιά συνδέεται μάλλον με την επιστροφή στη μητέρα, τη νοσταλγία των παιδικών χρόνων ή τους φόβους της παιδικής ηλικίας. Έτσι, συχνά αποκαλύπτεται ανασφάλεια, ευαισθησία και τάση για εξάρτηση. Κατά συνέπεια, το όνειρο μπορεί να σχετίζεται και με τον φόβο των ορίων ή των περιορισμών, αποτελώντας ένδειξη ενός προβλήματος στη δημιουργία στενών δεσμών. 

Η ερμηνεία ποικίλει, εφόσον πράγματι υπάρχουν διάφορα είδη αγκαλιάς, ανάλογα με τη διάρκεια και την έντασή της, αλλά και τα συναισθήματα και το ύφος του ονείρου. Για κάποιους, η αγκαλιά σηματοδοτεί μεγάλη οικειότητα κι εμπιστοσύνη, και συμβαίνει μόνο μεταξύ ανθρώπων που γνωρίζονται καλά -πχ. μεταξύ φίλων, συγγενών ή εραστών. Για άλλους πάλι, θεωρείται φυσιολογικό το να αγκαλιάσουν έναν άγνωστο ή κάποιον που μόλις γνώρισαν, χωρίς αυτό να θεωρείται εισβολή ή παραβίαση των ορίων. Επίσης, μια σφιχτή αγκαλιά μπορεί να δείχνει ενίοτε πάθος και άλλοτε πίεση και περιορισμό, ή νοσταλγία και εμμονή με το παρελθόν...  

Αφετέρου, η αγκαλιά στο όνειρο ίσως είναι μια πιθανή προτροπή απ' το υποσυνείδητο, να εκφράζουμε τα συναισθήματά μας και να είμαστε πιο ανοιχτοί με τους ανθρώπους.  Δεν αποκλείεται να χρειάζεται να γίνουμε πιο δεκτικοί και ευγνώμονες για την αγάπη που μας περιβάλλει.

Σύμφωνα με τον Freud, η αγκαλιά στα όνειρα υποδηλώνει μια έντονη επιθυμία για ερωτική συνεύρεση.
Σύμφωνα με τον παραδοσιακό ονειροκρίτη, αν το όνειρο είναι ευχάριστο, και δούμε ότι αγκαλιάζουμε...:
-Τη ή το σύζυγο, σημαίνει συμφωνία και συμφιλίωση.
-Συγγενείς, σημαίνει καλή υγεία, μακροζωία και ευτυχία.
-Αν ερωτευμένοι ονειρευτούν ότι αγκαλιάζονται, σημαίνει αφοσίωση ή συμφιλίωση.
Αν πάλι το όνειρο λαμβάνει χώρα κάτω από δυσοίωνες καταστάσεις, πάει να πει πως πρέπει να περιμένουμε τα αντίθετα...    


Το Ονειρικό Φιλί

Σύμβολο της ένωσης και της σύνδεσης, το φιλί μπορεί να εκφράζει καλή διάθεση, συμφιλίωση, λατρεία και ευλάβεια. Γενικά, δείχνει μεγάλη οικειότητα ή επιθυμία για στενή επαφή. Συνήθως, είναι ένδειξη στοργής ή πάθους και ερωτικής έλξης

Από την αρχαιότητα, το φιλί θεωρείται ιερό. Συνδέεται με τη ζωογόνο αναπνοή της ψυχής μεταφέροντας ζωτική δύναμη. Δεν είναι τυχαίο το ότι παραδοσιακά το φίλημα αντικειμένων, εικόνων, χεριών και ποδιών αποτελεί τελετουργικό λατρείας και ευλάβειας. Ως εκ τούτου, το φιλί σε όνειρο μπορεί να συμβολίζει και την πνευματική ένωση και επικοινωνία.

Επιπλέον, κάποια φιλιά έχουν θεραπευτικές ή μαγικές ιδιότητες... Παραδοσιακά, όταν ένα μικρό παιδί χτυπάει κάπου και πονά, οι γονείς λένε ότι θα το φιλήσουν για να γίνει καλά. Στα παραμύθια πχ. της Ωραίας Κοιμωμένης και της Χιονάτης, το φιλί μπορεί επίσης να θεραπεύσει ή να εμφυσήσει νέα ζωή και να αναστήσει. Στην ιστορία του Ιούδα πάλι, το φιλί σημαίνει προδοσία.

Η σημασία του ονειρικού φιλιού, εν τέλει, εξαρτάται από τις συνθήκες υπό τις οποίες δίνεται, καθώς και από τα συναισθήματα που δημιουργεί κατά τη διάρκεια του ονείρου. 

Σύμφωνα με την παραδοσιακή ερμηνεία του ονειροκρίτη: 
-Το φιλί ανάμεσα σε παντρεμένο ζευγάρι αποτελεί έναν οιωνό ευχαρίστησης.
-Το φιλί ανάμεσα σε ανύπαντρο ζευγάρι, προμηνύει ευτυχία.
-Αν το φιλί αντιτίθεται στον ηθικό κώδικα ή είναι υποκριτικό, προειδοποιεί για αρρώστια ή ντροπή.  
-Αν γυναίκα ονειρευτεί ότι φιλάει έναν άνδρα μεγαλύτερό της, την περιμένει απογοήτευση.
-Αν στο όνειρο φιλάει ένα μωρό, σημαίνει ότι θα έχει επιτυχία φέροντας εις πέρας ένα δύσκολο καθήκον. 


Δείτε ακόμα:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου