Ρούχα & Αξεσουάρ στα Όνειρα

Ρούχα στα όνειρα
Σύμβολο προστασίας και κάλυψης, χρήσιμα για μεταμφίεση και μασκάρεμα, τα ρούχα έχουν να κάνουν με το πώς παρουσιαζόμαστε στην κοινωνία. Είναι καθοριστικό μέρος της εικόνας και της εντύπωσης που δημιουργούμε στον κόσμο. Κρύβουν ή αναδεικνύουν τις αδυναμίες ή τα ωραιότερα χαρακτηριστικά μας. Μπορεί να δηλώνουν επάγγελμα ή να μας μεταμορφώνουν σε κάτι που δεν είμαστε. 

Στα όνειρα, η κατάσταση και το είδος των ρούχων πιθανότατα υποδηλώνουν κάτι σχετικά με την εικόνα που έχουμε για τον εαυτό μας. Το χρώμα (βλ. Όνειρα & Χρώματα) και ο συμβολισμός αποτελούν επίσης σημαντικά στοιχεία.



Γάντι
Προστασία και ζεστασιά ή απόσταση από τις ίδιες μας τις πράξεις. Επιφύλαξη και υπερβολική ανάγκη για ασφάλεια, φόβος για άμεση επαφή και για απομόνωση. Επίσης, νόμος και τάξη, ιπποτισμός, εξουσία, αστική τάξη. Το νόημα ποικίλει ανάλογα με τα υπόλοιπα στοιχεία του ονείρου.
-Λευκά γάντια: αγνότητα, αγνή καρδιά και αξιοπρέπεια.
-Γάντια εργασίας: ίσως συνδέονται με τον φόβο μήπως λερωθούμε ή την ανάληψη ενός δυσάρεστου καθήκοντος.
-Παιδικά γάντια ή με κομμένα δάχτυλα: κάτι σχετικό με την παιδική ηλικία.
-Γάντια από σουέντ/δέρμα: ενδεχομένως ανάγκη να φερθούμε ευγενικά σε μια κατάσταση ή σε κάποιον.
Αν βγάζουμε τα γάντια, υποδηλώνεται πιθανότατα επιθετική συμπεριφορά.
Αν ρίχνουμε το γάντι στο έδαφος, θεωρείται σημάδι φόβου και πρόκλησης σε καβγά.
Αν το φοράμε, αποτελεί οιωνό ασφάλειας, συζυγικής ευτυχίας και ευχάριστου περιβάλλοντος.
Καινούρια γάντια ίσως προμηνύουν προαγωγή και αύξηση μισθού.

Γούνα
Σύμβολο της φύσης και της θηλυκής πλευράς (anima) ή ένδειξη ευτυχίας, πολυτέλειας, αυτοπεποίθησης και ανάγκης για θαυμασμό. Αν το ζώο απ' το οποίο προέρχεται είναι γνωστό, σχετίζεται με τον χαρακτήρα του (βλ. Ζώα & Όνειρα). Αν όχι, έντονη επιθυμία για ζεστασιά και θαλπωρή. Σύμφωνα με τον Freud, το όνειρο σχετίζεται με το τριχωτό του εφηβαίου. Σύμφωνα με τον Jung, πρόκειται περί του ζώου που κρύβεται μέσα μας -και μάλλον βγαίνει προς τα έξω...

Γραβάτα
Έμφαση στην αρρενωπότητα. Υπαινιγμός έπαρσης ή σημάδι αυτοελέγχου. Συχνά φαλλικό σύμβολο.
Δεμένη στραβά, χαλαρά ή πολύ σφιχτά η γραβάτα συμβολίζει συνήθως ανησυχία σχετικά με το γάμο, την καριέρα, τη δουλειά ή άλλες συμβατικές, κοινωνικές καταστάσεις.
Δεμένη υπερβολικά σφιχτά δείχνει ότι το άτομο νιώθει πίεση, σαν να ασφυκτιά ή να πνίγεται από ανθρώπους ή καταστάσεις.

Ζώνη
Σύμβολο δύναμης, σθένους, αλλά και περιορισμών. Η γυναικεία επιρροή -η ζώνη της βασίλισσας των Αμαζόνων στη μυθολογία των Ελλήνων, η ζώνη της Kriemhilde στο Δαχτυλίδι των Nibelungen.
Το μέρος όπου εντοπίζονται η αγάπη, η ομορφιά και ο ενθουσιασμός γι' αυτά. Σωματική έκφραση της σύνδεσης μεταξύ συνείδησης και υποσυνείδητου, που παρουσιάζει ένα δίλημμα -σωματικές απολαύσεις και ορμές ή πνευματικό μονοπάτι. Και οι δύο επιλογές οδηγούν στην ισορροπία και την αρμονία σώματος και ψυχής. Το όνειρο ίσως ζητά απάντηση ως προς τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε τις απολαύσεις της ζωής και τον ενθουσιασμό.
Εμφανίζεται σε περιόδους κατά τις οποίες νιώθουμε περιορισμένοι και ενοχλημένοι από κάτι. Αποτελεί σημάδι καταπιεσμένων συναισθημάτων, ιδίως σεξουαλικής καταπίεσης.
Στο όνειρο γυναίκας, συνήθως είναι σύμβολο αρετής και αθωότητας.
Στο όνειρο άνδρα, μπορεί να δείχνει ενέργεια και γονιμότητα.

Καλσόν/Κάλτσα
(Προσ)γείωση, ενίοτε έχει και σεξουαλική σημασία

Κάπα/Μανδύας
Αναζήτηση ζεστασιάς, θαλπωρής και ενός μέρους για κάλυψη, επίσης ρούχο που κρύβει μυστικά, την πραγματική φύση του ατόμου ή το κάνει αόρατο.

Καπέλο
Μυαλό, αντίληψη, αλλά και αλαζονεία. Αυτοέκφραση ή ματαιοδοξία. Συλλογή ιδεών μέσα σε μια μοναδική πηγή.
Το καπέλο καλύπτει ή περικλείει την ατομική πραγματικότητα. Ως μέρος της ένδυσης, μπορεί να ερμηνευτεί ως δείγμα του πώς ντύνουμε το Εγώ, του πώς παρουσιαζόμαστε στον κόσμο. Μπορεί να συμβολίζει μια ιδέα ή μια στάση, που αντιστοιχεί στην εκάστοτε κατάσταση του μυαλού μας. Η αλλαγή καπέλων συμβολίζει την αλλαγή στη συνείδηση, με νέες σκέψεις ή απόψεις.
Στα παραμύθια, το καπέλο παίζει ενίοτε σημαντικό ρόλο, ως μαγικό κάλυμμα για το κεφάλι, κάνοντας το άτομο που το φορά αόρατο.
Ενδεχομένως, ο ονειρευόμενος είναι πιο ορατός απ' όσο θα 'πρεπε ή θα έπρεπε να είναι πιο προσεκτικός με τον εαυτό του και πιο εξωστρεφής.
Σύμφωνα με την ψυχανάλυση, αποτελεί φαλλικό σύμβολο.
Το είδος του καπέλου έχει να κάνει με την προσωπικότητα του ονειρευόμενου.
-Γυναικείο καπέλο: μεταμόρφωση από κορίτσι σε γυναίκα ή επιθυμία για γάμο.
-Καπέλο Τζόκεϊ: Σκέψη και συνείδηση. Κάτι φαίνεται να παραμένει κρυφό ή ζούμε υπερβολικά μέσα στις σκέψεις μας.

Κοστούμι
Συμβατικότητα, αυστηρότητα, φιλοδοξία, εισαγωγή στον κόσμο των ανδρών. Σύμφωνα με τον Jung, έχει να κάνει με την persona, την εξωτερική εμφάνιση.

Κόσμημα
Ευημερία, ομορφιά, τιμή, ευχαρίστηση ή ματαιοδοξία.
Ίσως σηματοδοτείται η ανακάλυψη ενός εσωτερικού 'θησαυρού' ή μπορεί να εκφράζεται μια έντονη επιθυμία για στοργή και αποδοχή. Άλλη πιθανή ερμηνεία συνδέεται με τη λειτουργία του κοσμήματος ως πειρασμού, λόγω της λάμψης.
Κατά τον Freud, το κόσμημα είναι σύμβολο του ανθρώπου που αγαπάμε.
-Εύρεση ή απώλεια κοσμημάτων: ανησυχία για σημαντικές αλλαγές στη ζωή (γάμος, χωρισμός, εγκυμοσύνη, πένθος, αλλαγή εργασίας κά.) με τα σχετικά όνειρα να παρατηρούνται ιδίως κατά το πρώτο στάδιο ανάκαμψης, όταν το άτομο βιώνει σοκ και άρνηση.

Κουκούλα
Σύμβολο απόσυρσης, ίσως μια παλιά φάση της ζωής ή μια επιρροή παίρνει τέλος. Εναλλακτικά, μάλλον κάτι κρύβεται από το οπτικό πεδίο του ονειρευόμενου.

Κουμπί
Η συναισθηματική στάση απέναντι στην κοινωνία. Κοινωνική εμφάνιση και προσωπείο. Εγκράτεια. Συνήθως το κουμπί συγκρατεί κάτι ενωμένο, εξασφαλίζει το κλείσιμο κάποιου πράγματος που αλλιώς θα έμενε εκτεθειμένο. Μπορεί με την παρουσία του να μας σφίγγει, οπότε και συμβολίζει μια αίσθηση περιορισμού ή μια συγκρατημένη προσωπικότητα έναντι της κοινωνίας, που οφείλεται στον φόβο έκθεσης. Χαλαρό ή ξηλωμένο ή χαμένο κουμπί μπορεί να είναι σύμβολο επερχόμενης αλλαγής στο κοινωνικό μας πρόσωπο.

Κουρέλια
Επιθυμία για εξέλιξη ή φόβος φτώχειας. Πνευματικός πλούτος πίσω από φτώχεια σε υλικά αγαθά, θρίαμβος του πνεύματος επί της ύλης. Ακόμα, ρομαντική επιθυμία να αφήσουμε τα πράγματα να κυλήσουν και να μη δεχόμαστε πια τις συμβατικότητες. Διαμαρτυρία έναντι της επιτυχίας και της αυτοπροβολής.

Μαντήλι

Τάξη, ασφάλεια, ή κλάμα και θλίψη. Ετοιμότητα για όλες τις καταστάσεις. Κάτι που μας κάνει να νιώθουμε καλά και θέλουμε να κρατήσουμε.

Μπερές
Πνευματική ταυτότητα. Προστασία από πνευματική καθοδήγηση και διανοητικές επιρροές (βλ. και Καπέλο).

Παλτό
Προστασία, άμυνα, απομόνωση. Το είδος του είναι ενδεικτικό του τύπου της προστασίας.

Παντελόνι
Έμφαση στην αρσενική πλευρά. Ίσως μια εικόνα αυτοκαθορισμού και ταυτότητας του φύλου, αλλά και ματαιοδοξία.

Πέπλο
Μυστικό, κάτι κρατιέται κρυφό ή αναπαριστάται με λανθασμένο τρόπο, αλλά και προστασία, τα αναγκαία συναισθηματικά όρια. Προσοχή στη συναισθηματική ανοσία.
Σκίσιμο του πέπλου συμβολίζει τη διακόρευση.

Ποδιά
Σύμβολο εργασίας, οικιακή ζωή, εστία, μητρότητα και προστασία. Ακόμα, μεταμόρφωση.
Συνδέεται με την εικόνα που κρύβουν οι γυναίκες -το μυστικό της μητρότητας.
Σύμφωνα με τον Jung, η ποδιά έχει και σεξουαλικά νοήματα.
Απώλεια της ποδιάς συμβολίζει την απώλεια της παρθενίας.

Πουκάμισο
Η εικόνα μας προς τον έξω κόσμο, το πώς θα θέλαμε να μας βλέπουν και ο ρόλος που πάιζουμε. Συχνά, αποτελεί ένδειξη της οικονομικής κατάστασής μας.

Πουλόβερ/Πλεκτό
Σύνδεση των νημάτων της ζωής, διαφορετικών συνθηκών και προσωπικών χαρακτηριστικών. Η συνολική ύπαρξη του ατόμου, σώμα και εαυτός.

Ρολόι
Στρες, χρονικά όρια, προθεσμίες, τρέξιμο, τάξη και πρόγραμμα στην καθημερινή ζωή. Επίγνωση του ότι ο χρόνος περνάει. Ίσως το όνειρο προτείνει να δούμε τη ζωή μας στο πέρασμα του χρόνου. Πώς χρησιμοποιούμε τον χρόνο; Η απάντηση σ' αυτό χαρακτηρίζει την προσωπικότητά μας. Τι έχουμε καταφέρει; Είμαστε ικανοποιημένοι;
Αν προσπαθούμε να σταματήσουμε ή βλέπουμε το ρολόι να σπάει, μπορεί να αποτελεί σύμβολο του φόβου για το θάνατο. Ένα ρολόι εκτός ελέγχου συμβολίζει δε ανεπίλυτους φόβους και αγωνία.

Σακάκι
Η εικόνα που θέλουμε να παρουσιάζουμε στον έξω κόσμο (παρόμοιο με Πουκάμισο).

Σάλι
Προστασία, ζεστασιά, βαθιά αφοσίωση.

Τσάντα
Σύμβολο των εκπλήξεων της ζωής και του αγνώστου, ή του φορτίου και των εμποδίων. Επίσης, σύμβολο της μήτρας.
-Το άδειασμα της τσάντας ίσως έχει σοβαρές συνέπειες, παραπέμποντας στο άνοιγμα του κουτιού της Πανδώρας.
-Η τακτοποίηση των περιεχόμενών της μάλλον αντικατοπτρίζει την τακτοποίηση της συναισθηματικής ζωής.
-Αν κρύβουμε κάτι μέσα της, μάλλον δε θέλουμε να αντιμετωπίσουμε μια κατάσταση ή ένα θέμα.
Γενικά η τσάντα, ασχέτως του περιεχομένου της, συμβολίζει μυστικότητα. Είναι κάτι που μπορεί να περιέχει μυστικά, συναισθήματα, επιθυμίες, απωθημένα, ελπίδες, όνειρα κ.ά. Τι υπάρχει μέσα; Τι κουβαλάμε;
-Τσάντα γεμάτη: δείχνει μάλλον εγωκεντρισμό.
-Άδεια: εσωτερικό κενό.
-Τσάντα πλάτης: ταξίδι, μαθητική διάθεση ή χαλάρωση και περιπλάνηση στην φύση.

Τσέπη 
Σύμβολο της ικανότητάς μας να έχουμε κάτι στην κατοχή μας. Σχετίζεται με αυτό που μας κινεί, αφού ο,τι υπάρχει μέσα στην τσέπη, βρίσκεται εντός μας, μέσα από τα ρούχα. Επίσης, η ικανότητα να κουβαλάμε ένα φορτίο και να αναλαμβάνουμε δράση.
Σύμφωνα με τον Freud, αποτελεί σύμβολο του γυναικείου κόλπου.
Σύμφωνα με τον Jung, η τσέπη της ποδιάς στις γυναίκες είναι η τσέπη που κουβαλάνε μέσα στο ίδιο τους το σώμα, ενώ στους άνδρες, συνδέεται με την πηγή των σεξουαλικών πόθων.

Φερμουάρ
Η ένωση του Αριστερά και του Δεξιά, ή κάλυψη και φόβος έκθεσης.

Φόρεμα
Ψυχαγωγία, πολιτισμός, διασκέδαση, ένα καλλιεργημένο πάθος που μπορεί να βιωθεί ή που επιθυμείται έντονα. Πιθανή επιθυμία για κοινωνική άνοδο ή έκφραση χαράς για την επίτευξή της... το χρώμα έχει σημασία.
-Ουρά φορέματος: αξιοπρέπεια, μεγαλοπρέπεια, λατρεία, συχνά αναφέρεται στο σύμβολο της Νύφης. Εναλλακτικά, υπονοείται ο χρόνος που 'σέρνεται', με μια προτροπή για υπομονή, ή κάτι σέρνεται πίσω από τον ονειρευόμενο ή αυτός ακολουθεί κάποιον.

Φόρμα
Φιλοδοξία, αναζήτηση δύναμης, εξουσία, αυτοεπιβεβαίωση, αλλά και έλλειψη ατομικότητας και αυτογνωσίας ή/και αδύναμο Εγώ. Πιθανή ένδειξη έλλειψης τάξης ή/και υπερβολικά αυστηρής συμμόρφωσης. Σύμφωνα με τον Freud, δείχνει μια προσπάθεια κάλυψης της 'γύμνιας'.

Φούστα
Έμφαση στη θηλυκή πλευρά



kishibotzin
Σχετικά άρθρα:

Τα Χρώματα στα Όνειρα
Το Σώμα στα Όνειρα
Ούρηση & Αφόδευση στα Όνειρα
Επαγγέλματα (Α-Κ)
Ο Καιρός στα όνειρα 
Το Σπίτι στα Όνειρα
Τα Χρήματα στα όνειρα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου