Εκκλησία & Ιεροί Χώροι στα Όνειρα


Εκκλησία σε όνειρο

















Η λέξη εκκλησία προκύπτει ετυμολογικά από το ρήμα εκ-καλώ, το οποίο σημαίνει προσκαλώ άτομα εκ του συνόλου να συγκεντρωθούν και να σχηματίζουν μια ομάδα. Αυτή η έκκληση λοιπόν οδηγεί στη δημιουργία της σύναξης ή της συνέλευσης. 

Αντίστοιχα, στον εσωτερικό κόσμο και τα όνειρα, η εκκλησία μπορεί να παραπέμπει σε μια συζήτηση για το νόημα της ζωής. Είναι μάλλον καιρός για ενδοσκόπηση. Ιδιαίτερα το παρεκκλήσι συμβολίζει ένα -έως και ρομαντικό- μέρος ησυχίας και σκέψης, και εμφανίζεται σε περιόδους έντονου στρες. Από την άλλη πλευρά, η εκκλησία συνδέεται και με τα ισχύοντα ηθικά πρότυπα, καθώς και ισχυρά προσωπικά βιώματα ή σκέψεις. Σύμφωνα με τον Freud, αποτελεί σύμβολο της γυναίκας.

Σύμφωνα πάλι με τον παραδοσιακό ονειροκρίτη...:
-Αν ονειρευτούμε ότι πάμε στην εκκλησία, προμηνύεται γενική βελτίωση στη ζωή μας. 
-Αν στο όνειρο νιώθουμε ευλάβεια, οι βελτιωμένες συνθήκες αφορούν σε ερωτικά θέματα.
-Αν λειτουργούμε καταναγκαστικά, αναμένεται μια ανιαρή περίοδος.
είσοδος σε ένα παρεκκλήσι προαναγγέλλει ηρεμία μυαλού.



Ονειρικό Σύμβολο: Ναός

Όπως στα σύμβολα Εκκλησία και Παρεκκλήσι, ο ναός παραπέμπει σε έναν ιερό χώρο, σε ενδοσκόπηση και ηρεμία σε ανήσυχους καιρούς. Η διαφορά είναι το μέγεθος, ιδίως στον καθεδρικό ναό, που αντιστοιχεί σε αυξημένη ισχύ και ένταση του συμβόλου. Δείχνει ασφάλεια, γαλήνη, ενώ συχνά υποδηλώνει την ανάγκη να πάρουμε χρόνο για να σκεφτούμε.

Εναλλακτικά, ο ναός έχει να κάνει με την οικοδόμηση της ζωής του ατόμου, τη συσχέτιση των διαφορετικών δυνάμεων που επενεργούν σ' αυτή, αλλά και την εκπλήρωση του προσωπικού προορισμού του ονειρευόμενου. Το άτομο προχωρά μπροστά και βρίσκει πάντα το δρόμο του για το κέντρο των πραγμάτων. Έτσι, θεωρείται από τα πιο τυχερά σύμβολα, σημαίνοντας όρεξη για ζωή και ολοκλήρωσηΕτυμολογικά, άλλωστε, η λέξη ναός σημαίνει κατοικία θεοτήτων, προκύπτοντας από το αρχαιοελληνικό ρήμα ναίω.

Σύμφωνα με άλλη άποψη, μπορεί να εκφράζει νοσταλγία, συσχετιζόμενος με αναμνήσεις από παλιότερους καιρούς. Επίσης, ο ναός αποτελεί ένα σύμβολο της μητέρας, -συνήθως δε και της ειδωλοποίησής της.

Σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση, αν στο όνειρο κοιτάμε απ' έξω έναν καθεδρικό ναό, πρόκειται για θετικό οιωνό, ενώ αν εξετάζουμε το εσωτερικό του, αρνητικό.
Σύμφωνα με τον παραδοσιακό ονειροκρίτη:
-Αν δούμε έναν ιερό ναό σε όνειρο, προβλέπεται οικονομική σταθερότητα.
-Αν γύρω από το ναό υπάρχει κισσός, σημαίνει αγάπη και στήριξη από την οικογένεια.


Ονειρικό Σύμβολο: Μοναστήρι

Μέρος ησυχίας, ασφάλειας και αυτοσυγκέντρωσης, το μοναστήρι συμβολίζει έναν ιερό χώρο σε δύσκολους καιρούς. Μπορεί να σημαίνει ότι πρέπει να μάθουμε να ζούμε με αυτοέλεγχο και πειθαρχία. Ίσως χρειάζεται να θέσουμε όρια, ή από την άλλη, να χαλαρώσουμε λίγο και να μην είμαστε τόσο αυστηροί. Όπως και να 'χει, αντικατοπτρίζεται μάλλον μια έντονη επιθυμία να ξεφύγουμε από τον κόσμο, κι ένας φόβος για τη ζωή

Η λέξη σημαίνει τον χώρο όπου ζει κανείς μόνος (>μονάζειν). Σύμφωνα με μια πιο ποιητική εκδοχή, το μοναστήρι συνδέεται ετυμολογικά με το μεμονωμένο αστέρι... Το άτομο που ονειρεύεται ένα μοναστήρι συνήθως ψάχνει κάτι -ίσως τον εαυτό του ή το δικό του αστέρι. Η πνευματικότητα, η ηρεμία, η περισυλλογή, ο διαλογισμός, αλλά και η πειθαρχία μας βοηθάνε να βρούμε τον εαυτό μας. Ή πάλι, ενδέχεται να έχουμε ανακαλύψει το μονοπάτι μας και πρέπει να το ακολουθήσουμε, μένοντας πιστοί στον εαυτό μας. 

Σύμφωνα με τον παραδοσιακό ονειροκρίτη, αν ονειρευτούμε ότι διασχίζουμε ένα μοναστήρι, σημαίνει ότι σύντομα θα ανακουφιστούμε και θα απαλλαγούμε από προβλήματα που μας απασχολούν.



Δες ακόμα:
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου