Οι Νεκροί στα Όνειρα

Επιτύμβια ΟνειρόχρονοΗ εμφάνιση σε όνειρο ενός ατόμου που έχει πεθάνει συνήθως αποτελεί μέρος της διαδικασίας του πένθους. Αν ο νεκρός παρουσιάζεται σώος και υγιής, μας βοηθά να αποδεχθούμε την απώλεια και να ξεπεράσουμε το θάνατό του και τη θλίψη μας. Συχνά πρόκειται για ένα αγαπημένο πρόσωπο που μας παρηγορεί βεβαιώνοντάς μας ότι όλα θα πάνε καλά.

Η χώρα των νεκρών είναι επικράτεια του υποσυνείδητου, το μέρος όπου κατοικεί η Σκιά. Σύμφωνα με τον Jung, ένα νεκρό άτομο αντιπροσωπεύει πρωτίστως τα υποσυνείδητα γεγονότα.

Τα επαναλαμβανόμενα όνειρα με ένα νεκρό ίσως ακόμα επισημαίνουν κάτι που αφορούσε τα συναισθήματα ή τη σχέση μας μ' αυτό το άτομο, κάτι που παραμένει άλυτο. Αυτή η σημαντική και ανεπίλυτη εκκρεμότητα είναι μάλλον ανάγκη να φτάσει στο συνειδητό -και ο δρόμος πολλές φορές περνάει απ' τα όνειρα...

Ο θάνατος είναι γενικά μια σημαντική μετάβαση στη ζωή του ανθρώπου. Αντίστοιχα, και προφανώς καθόλου τυχαία, τα όνειρα που περιέχουν θάνατο παρατηρούνται κατά τη διάρκεια μεταβατικών σταδίων στη ζωή του ονειρευόμενου.


Κηδεία
Συχνό ονειρικό σύμβολο, που πιθανότατα δείχνει ότι κάτι θα πρέπει να πάρει τέλος, να 'πεθάνει' ή να μπει κατά μέρος. Κάτι πρέπει να ολοκληρωθεί ώστε να δημιουργηθεί χώρος για το καινούριο. Κάτι νέο πρόκειται να συμβεί σύντομα. Επίσης, συμβολίζει την οριστική εγκατάλειψη μη ρεαλιστικών ή κουραστικών επιθυμιών και ανάρμοστων συνηθειών.
Αν πρόκειται για την κηδεία του ίδιου του ονειρευόμενου, συνήθως σημαίνει το θάνατο του παλιού του εαυτού.

Νεκροταφείο
Επιθυμία για χαλάρωση και ξεκούραση σε περιόδους στρες και υπερκόπωσης. Επίσης, κλασικό μέρος για φαντάσματα -κυριολεκτικά ή μεταφορικά...

Πτώμα
Αποσυνδεδεμένα συναισθήματα ή προσωπικότητα. Ίσως αποτελεί προειδοποίηση σχετικά με κάτι ξένο, κάτι νεκρό που 'κουβαλάμε'. Μπορεί να σημαίνει ότι θα πρέπει να βάλουμε τέλος σε κάτι και να το αφήσουμε να φύγει. Ως σύμβολο, το πτώμα εμφανίζεται συχνά σε όνειρα καταπιεσμένων γυναικών. Αν εμφανίζεται συχνά και συνοδεύεται από φόβο, καλό θα είναι να συμβουλευτούμε έναν θεραπευτή.

Τάφος
Παραίτηση, πνευματική απόσυρση και παράδοση, φόβος για τη ζωή. Το απωθημένο παρελθόν. Το σύμβολο μπορεί να αναφέρεται στους προγόνους ή στην ταφή. Ίσως πρέπει να αναρωτηθούμε τι θάβουμε ή τι είναι αυτό που πρέπει να θάψουμε. Ή αν θα πρέπει να ξεθάψουμε κάτι...
Στην αλχημεία, ο τάφος αποτελεί σύμβολο του nigredo, του σταδίου που αντιπροσωπεύει την καταστροφή και το θάνατο του παλιού, προκειμένου να δημιουργηθεί χώρος για τη νέα πνευματική εξέλιξη.

Φάντασμα
Πνεύμα ή ουσία της ζωής. Μπορεί να συμβολίζει τις αναμνήσεις ή κάτι που ανήκει στο παρελθόν, κάτι ορατό από λίγους ή απαρατήρητο. (Βλ. και Φανταστικά Πλάσματα)

Φέρετρο
Σύμβολο λανθάνουσας ή 'νεκρής' κατάστασης συνείδησης. Θάνατος του παλιού. Μήτρα πνευματικής αναγέννησης ή ανάστασης.


Δείτε επίσης:
Όνειρο σαν Ταινία: Διανομή & Σκηνοθεσία
Επανάληψη -το ίδιο όνειρο πάλι;
Θάνατος & Όνειρα
Τα Όνειρα του Σκορπιού
Η Οικογένεια στα όνειρα
Ονειροκρίτης
Μετατρέποντας τον Εφιάλτη σε... Όνειρο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου