Ασθένειες & Θέματα Υγείας στα Όνειρα

Τα όνειρα με αρρώστιες ή ασθένειες δεν αποκλείεται να απεικονίζουν μια πραγματική κατάσταση, ή να την προμηνύουν λειτουργώντας προειδοποιητικά. Ωστόσο, τις περισσότερες φορές ωθούν την προσοχή μας στο σώμα, υπενθυμίζοντάς μας ότι αυτό είναι το κέλυφος της ψυχής.

Σύμφωνα με την ψυχοσωματική οπτική, η ψυχή, ο νους και το σώμα είναι αλληλένδετα και λειτουργούν περίπου σαν συγκοινωνούντα δοχεία. Μια πνευματική ενόχληση, για παράδειγμα, μπορεί να επιφέρει σωματικά συμπτώματα. Ένα αναπνευστικό πρόβλημα μπορεί να ταράξει την πνευματική μας ηρεμία, ενώ αντιλαμβανόμαστε ότι τα συναισθήματα συχνά έχουν αντίκτυπο στο στομάχι.

Από την άλλη πλευρά, τα όνειρα που βλέπουμε κατά τη διάρκεια μιας αρρώστιας ενδεχομένως υποδεικνύουν περιοχές του ασυνείδητου, στις οποίες υπάρχει άγχος ή διαμάχες, κι επομένως χρήζουν προσοχής.

Όπως και να 'χει, είτε η ασθένεια είναι πραγματική είτε ονειρική, το σχετικό όνειρο μπορεί να δώσει πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση του ατόμου που έχει δει το όνειρο. Κι αυτό ισχύει ακόμα και στην περίπτωση που δεν ασθενεί ο ίδιος ο ονειρευόμενος στο όνειρο, αλλά κάποιος άλλος (βλ. Όνειρο σαν Ταινία: Διανομή & Σκηνοθεσία). Οι συναισθηματικοί δεσμοί μας με τους άλλους ανθρώπους είναι υπαρκτοί και ισχυροί, και στα όνειρα δεν υπάρχουν σύνορα -δικό σου και δικό μου. Ωστόσο, το όνειρο ασθένειας πιθανότατα μας καλεί να εστιάσουμε σε εσωτερικά, προσωπικά ερωτήματα που σχετίζονται με μια ανάγκη για αυτοπροστασία.

Αιμορραγία : Ζωή, θάρρος, πάθος ή απογοήτευση, τραυματισμός, σοκ. Το μυστικό της ζωής ή φόβος τραυματισμού. Μπορεί να δείχνει υποχώρηση και μια τάση να πηγαίνουμε με το ρεύμα. Είναι σημαντικό το αν η αιμορραγία συνοδεύεται από πόνο (βλ. Πόνος, παρακάτω) ή όχι. (Βλ. Αίμα)


Αναισθησία : Απώλεια των αισθήσεων, ηρεμία. Ίσως συμβολίζει αγωνία για κάτι, ή μια αμυντική στάση απέναντι σε οτιδήποτε έντονο και πνευματικό.

Αναπηρικό καρότσι : Περιορισμός, ανικανότητα για διαφυγή από τα προβλήματα ή βήματα προς τα μπρος παρά την ύπαρξη ενός ψυχολογικού τραύματος. Ενίοτε αυτό το όνειρο αντικατοπτρίζει μια πρόκληση να μάθουμε εκ νέου, κατά κάποιο τρόπο, να 'περπατάμε'.

Ανάπηρος : Πνευματική ή συναισθηματική αναπηρία, προσωπική αδυναμία ή ανάγκη. Ως σύμβολο εμφανίζεται όταν μάλλον αισθανόμαστε πολύ σπουδαίοι και τείνουμε προς την αλαζονεία. Συχνά αποτελεί πρόκληση ώστε να γίνουμε πιο εξυπηρετικοί, υπεύθυνοι, ταπεινοί και με περισσότερη κατανόηση.

Αναπνοή : Ζωτική ενέργεια, ανταλλαγή και επικοινωνία με το περιβάλλον.
-Σταμάτημα της αναπνοής : Εξάντληση, υπομονή, μεγάλη αντοχή.

Ανάρρωση : Επούλωση σωματικών και ψυχικών πληγών.

Απίσχναση / Αδυνάτισμα : Κατάληψη λιγοστού χώρου και χάσιμο ουσίας -ή το αντίθετο. Μπορεί να επισημαίνεται ότι δεν επιθυμούμε να δουλεύουμε τόσο όσο δουλεύαμε στο παρελθόν, ή ότι συναγωνιζόμαστε τα πρότυπα ομορφιάς. (Δες και Φαγητό)

Αποβολή / Έκτρωση : Τα συναισθήματά μας απέναντι στην πραγματικότητα. Επιθυμία να απαλλαγούμε από εσωτερικές συγκρούσεις που μας απασχολούν. Μπορεί να σχετίζεται με σωματικές αλλαγές, φόβο για τυχαία εγκυμοσύνη ή μια ανθυγιεινή συμπεριφορά. Επίσης ίσως συμβολίζει τον αποχωρισμό κάποιου αγαπημένου προσώπου.
Σύμφωνα με την παραδοσιακή ερμηνεία, αν ο ονειρευόμενος είναι άντρας, πιθανότατα νιώθει ενοχές για κάποιο κομμάτι της ζωής του, ενώ αν είναι γυναίκα, έχει άγχος για μια νέα επικείμενη δραστηριότητα.

Απολυμαντικό : Επιθυμία για θεραπεία ή κάθαρση, όσον αφορά σε πληγές, συναισθήματα, φόβους, συμπεριφορές, σχέσεις ή καταστάσεις.

Απόστημα : Ανάγκη για κάθαρση ή αρνητική στάση απέναντι σε κάτι που πρέπει να ξεπεραστεί.

Σύμφωνα με την παραδοσιακή ερμηνεία, συμβολίζει υγεία ή γρήγορη ανάρρωση.

Βήχας : Φόβος για το μέλλον, δυσαρέσκεια ή αρνητική απάντηση σε ένα σημαντικό θέμα. Σχεδόν πάντα συνδέεται με μια υποσυνείδητη απόρριψη και ανάγκη για απόσταση.

Βιταμίνη : Κάτι καλό και θρεπτικό. Ίσως χρειαζόμαστε κυριολεκτικά βιταμίνες...

Γιατρός : Βλ. Επαγγέλματα

Γυαλιά οράσεως : Όραση, ενόραση, άποψη, αλλά με βοήθεια... ή εμπόδιο για να δούμε κάτι καθαρά. Προσωπικές αντιλήψεις και κουράγιο να επιμένουμε στις υποκειμενικές μας πεποιθήσεις. Αποτελεί ακόμα μια έκφραση των προσωπικών μας συναισθημάτων, τα οποία είναι προστατευμένα ή οξυμένα. (Βλ. και Μάτι)

Γύψος : Μέσο σύνδεσης, εξισορρόπηση, εξομάλυνση ή πείσμα. Επίσης μπορεί να απεικονίζει την έλλειψη ελευθερίας κινήσεων και μια αίσθηση ότι έχουμε κολλήσει σε κάτι.

Δεκανίκια : Σύμβολο υποστήριξης. Υποκατάστατο στο οποίο βασιζόμαστε. Κάτι μάλλον υπολειτουργεί στη ζωή μας, ενώ υποδηλώνεται ακόμα ότι εξαρτώμαστε υπερβολικά από ουσίες, ανθρώπους ή οτιδήποτε άλλο.

Δηλητηρίαση: Σύμβολο κινδύνου ή επιβλαβών συναισθημάτων, όπως ζήλια, μίσος και απληστία. Αν βλέπουμε ότι δηλητηριάζουμε κάποιον, μάλλον αποτυπώνεται η επιθυμία μας να ξεφύγουμε από κάτι βασανιστικό. Αυτά τα όνειρα είναι συνηθισμένα σε άτομα που αντιμετωπίζουν σοβαρές, απειλητικές για τη ζωή ασθένειες. (Δες και Φαγητό)


Δόντια / Απώλεια δοντιών : Βλ. Δόντι

Δυσκοιλιότητα : Δύσκολη συναισθηματική δοκιμασία.

Δυσπεψία : Ανικανότητα να δεχθούμε κάτι. Αντίδραση εναντίωσης που εκκινεί από το ένστικτο και τη διαίσθησή μας. Μπορεί όμως να οφείλεται και σε πραγματική δυσπεψία, αν έχουμε κοιμηθεί με γεμάτο στομάχι...

Έγκαυμα : Προειδοποιητικό όνειρο, όταν υπάρχει μεγάλος κίνδυνος. (Δες και Φωτιά)

Εγχείρηση : Εξάλειψη συναισθηματικών προβλημάτων. Το είδος της εγχείρησης είναι σημαντικό, και δείχνει πού εντοπίζεται το πρόβλημα, αλλά και πώς μπορεί αυτό να θεραπευτεί.

Εμβόλιο : Διαδεδομένο σεξουαλικό σύμβολο (διείσδυση). Μπορεί να αποτελεί και προειδοποίηση για αρρώστια.

Εμετός : Συναισθήματα που απωθούνται και ιδέες που δεν έχουμε χωνέψει. Κάθαρση ή απαλλαγή από δυσάρεστα συναισθήματα.

Έμμηνος ρύση : Συνήθως το όνειρο βασίζεται σε πραγματικό γεγονός ή δείχνει φόβο για εγκυμοσύνη. Κατανόηση των μυστικών της ζωής, καθώς η αιμορραγία των γυναικών παραπέμπει στη ζωντάνια και το πάθος της ζωής. (Βλ. και Αίμα)

Εμμηνόπαυση : Γενικές και μακροπρόθεσμες αλλαγές. Συνήθως σχετίζεται με το πραγματικό γεγονός στη ζωή μιας γυναίκας.

Εξάνθημα : Συναισθηματική ένταση, καταπιεσμένη επιθετικότητα και ορμές. Τα όρια με τον έξω κόσμο βάλλονται, και η ισορροπία εξωτερικής και εσωτερικής κατάστασης έχει εκτραπεί.

Επείγοντα περιστατικά : Φόβος ατυχήματος ή αναζήτηση βοήθειας.
Σύμφωνα με την παραδοσιακή ερμηνεία, οι επιθυμίες θα πραγματοποιηθούν σύντομα.

Επίδεσμος : Βοήθεια, ασφάλεια και υποστήριξη.

Θάνατος : Βλ. Θάνατος, Νεκροί

Θερμόμετρο : Βαρόμετρο της διάθεσης του ονειρευόμενου.

Ιδρώτας : Δουλειά, προκλήσεις, αλλά και επιτυχία.

Καραντίνα : Προειδοποίηση για αρρώστια ή απομόνωση.

Καρδιά : Βλ. Σώμα

Καρκίνος : Σύμβολο ανησυχίας σε σχέση με μια κατάσταση ή ένα πρόβλημα που μας εξουθενώνει και μας φθείρει.

Κουφός : Έλλειψη επιθυμίας να ακούσουμε κάτι, άβολο συναίσθημα. Υπερβολική ή ελάχιστη υπακοή ή έλλειψη πλήρους συνείδησης του περιβάλλοντος.

Κρυολόγημα : Ανάγκη για ζεστασιά ή ηρεμία και απομόνωση.

Μόλυνση : Σύμβολο ανησυχίας για κάτι ή κάποιον.

Μυωπία : Βλ. Γυαλιά οράσεως

Ναυτία : Βλ. Δυσπεψία

Νοσοκομείο : Ανάγκη βοήθειας σε συναισθηματικά προβλήματα. Ως σύμβολο μπορεί να αντιπροσωπεύει τον ονειρευόμενο. Αν ο ίδιος είναι ασθενής, το είδος ασθένειας δίνει στοιχεία σχετικά με το πρόβλημα που αντιμετωπίζει. Αν είναι ο γιατρός, το θέμα είναι ο ρόλος του ως βοηθός.
Σύμφωνα με τον Jung, το νοσοκομείο, το μέρος όπου φροντίζονται άνθρωποι, αποτελεί σύμβολο της μητέρας.

Ουλή : Παλιά τραύματα και ατυχίες, που τώρα μπορούν να ξεπεραστούν.

Παράλυση : Αίσθηση αναπηρίας από συναισθηματικής ή πνευματικής πλευράς. Ανάγκη για ανάπαυση, ησυχία και λιγότερες δραστηριότητες.

Παραμόρφωση : Συναισθηματικά τραύματα που προκαλούν ανασφάλεια και φόβο. Φόβος αποτυχίας, η οποία, ωστόσο, μπορεί να αποφευχθεί. Αίσθηση ανικανότητας για πλήρη εξέλιξη ή απώλεια ισορροπίας. Έντονη ανάγκη να αποκαλυφθούν πλήρως οι ανάγκες μας.

Πατερίτσα : Συμπλέγματα κατωτερότητας, προκαταλήψεις και φόβος για τη ζωή -ή απελευθέρωση από αυτά.

Παχυσαρκία : Σύμβολο προστασίας ή μόνωσης, σε μια προσπάθεια να κρατήσουμε τους άλλους μακριά, κυρίως λόγω του φόβου της απόρριψης. Ίσως δείχνει χαμηλή αυτοεκτίμηση. (Δες και Φαγητό)

Περίοδος : Βλ. Έμμηνος ρύση

Πληγή : Σύμβολο μύησης. Οδυνηρή συναισθηματική εμπειρία ή ανεπίλυτα συναισθήματα, φόβος και άγχος. Το σύμβολο συνήθως εμφανίζεται στην κρίση μέσης ηλικίας, απεικονίζοντας τον φόβο και το άγχος για το ότι αφήνουμε τον παλιό εαυτό μας και την αντικατάστασή του από ένα νέο. (Βλ. και Τραύμα)

Ποδάγρα : Έλλειψη κινητικότητας και ελευθερίας. Μέρος της φύσης μας παραμένει υποσυνείδητο και στερείται καθοδήγησης, ή έλλειψη επιθυμίας να πάμε κάπου.

Πόνος : Υπερβολική ευαισθησία. Ανάγκη για πένθος ή/και μια νέα αρχή.

Πονόδοντος : Σύμβολο έρωτα.


Προσβολή από ασθένεια : Καταπιεσμένες ορμές ή σημάδι ότι ξεφεύγουμε απ' αυτό που θεωρείται ο κανόνας.

Ρινορραγία : Σύμβολο τραυματισμένης σεξουαλικότητας. Απώλεια δύναμης. Αν το όνειρο βλέπει γυναίκα, ίσως συμβολίζει την απώλεια ενός συντρόφου ή σχετίζεται με την έμμηνο ρύση.

Σανατόριο : Σύμβολο υγείας και θεραπείας.

Σπυράκι : Σύμβολο αηδίας ή σύμπλεγμα κατωτερότητας. Η αηδία που νιώθουμε μπορεί να αντιπροσωπεύει μια λανθασμένη ή παράλογη στάση στη ζωή που μας ωθεί στην καταπίεση συναισθημάτων. Ίσως πάλι δείχνει ότι κάτι βλαβερό φεύγει από το σώμα μεταφορικά ή κυριολεκτικά. Η ανάδυση στην επιφάνεια και η έκφραση μη αποδεκτών κομματιών μας (σκιά) είναι θετικό, καθώς αυτό που εκφράζεται δεν μπορεί να μας ελέγχει και να μας ενοχλεί παραμένοντας στο υποσυνείδητο.

Στομαχόπονος : Βλ. Στομάχι. Καλό θα είναι να βεβαιωθούμε ότι δεν υπάρχουν πραγματικά σωματικά συμπτώματα.

Συνταγή γιατρού : Σύμβολο θεραπείας.

Σύριγγα : Σύμβολο του ανδρικού σεξουαλικού οργάνου και του φόβου για κάτι που διεισδύει μέσα μας. Αν προκαλεί φόβο, σχετίζεται με σεξουαλικές προκαταλήψεις, υπονοώντας ότι θα πρέπει να είμαστε πιο 'ανοιχτοί'.
Αν ο ονειρευόμενος πάσχει από διαβήτη, το όνειρο ίσως αποτελεί προτροπή να σκεφτεί τη θεραπεία του.

Σώμα : Βλ. Όνειρα και Σώμα

Τραύμα : Σύμβολο αδυναμίας και τρωτότητας. Νιώθουμε πληγωμένοι. Συχνά αναφέρεται σε παλιά τραύματα που χρήζουν θεραπείας. (Δες και Πληγή)

Τύφλωση : Έλλειψη ορατότητας -δε βλέπουμε ή αποφεύγουμε να σκεφτούμε ή να αναλάβουμε την ευθύνη για κάτι. Μπορεί να σημαίνει κίνδυνο ή την αναζήτηση νέων ενοράσεων, καθώς φαινομενικά δεν υπάρχει κανένα στοιχείο.

Φαλακρότητα : Σύμβολο πνευματικοποίησης ή πνευματικής αποτυχίας. Επιπλέον, μπορεί να συνδέεται με βαρβαρότητα ή τις συνέπειες της ραδιενέργειας. (Βλ. και Μαλλιά)

Φάρμακα : Ανάγκη για εξωτερική βοήθεια σε συναισθηματικό ή φυσικό επίπεδο. Φόβος αρρώστιας ή απογοήτευσης. Ίσως αποτελεί υπαινιγμό ότι υπάρχει πιθανότητα αποθεραπείας. Επίσης, μπορεί να συμβολίζει πίκρα και την ανάγκη να 'καταπιούμε' κάτι. Από την άλλη πλευρά, μπορεί να αποτελεί προτροπή να δούμε την κατάσταση από άλλη οπτική γωνία. Θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε τις δικές μας δυνάμεις και πηγές για την αντιμετώπιση του προβλήματος, αντί να προσδοκούμε τη διάσωση από εξωτερική επέμβαση. Η λύση ενδεχομένως βρίσκεται μέσα μας.

Φορείο : Σύμβολο ξεκούρασης, ιδίως σε αγχώδεις περιόδους. Βοήθεια και υποστήριξη, καθώς και φόβος για ατύχημα ή θάνατο.

Χάνζαπλαστ : Ένα τραύμα που χρειάζεται να προστατέψουμε, να συγκρατήσουμε ή να κρύψουμε.

Χάπι : Σύμβολο της πικρής αλήθειας, αλλά και της αναζήτησης και της έρευνας.
-Ηρεμιστικά : Αναζήτηση βαθύτερων πνευματικών ενοράσεων, αλλά με καταπιεστικό, βεβιασμένο τρόπο. Ανάγκη να εργαστούμε με στόχο την χαλάρωση και να έχουμε εμπειρίες ελευθερίας χωρίς να καταφεύγουμε σε εύκολες λύσεις.
-Διεγερτικά : Προτροπή να βρούμε την ευτυχία μέσα μας, και να μην την περιμένουμε απ' έξω.
-Αντισυλληπτικά: Επιθυμία για σεξουαλική επαφή, αλλά και αίσθημα φόβου.

Χειρουργείο : Σύμβολο αποστείρωσης, αντισηπτικών συνθηκών ή του επείγοντος.

Χειρούργος : Βλ. Επαγγέλματα

Χλομάδα : Σύμβολο φόβου, αρρώστιας ή μπλαζέ συμπεριφοράς.

Χολή : Σύμβολο πικρίας και οργής ή κατάθλιψης.

Χώνεψη : Απορρόφηση της πνευματικής τροφής (βλ. Φαγητό) από την ψυχή. Η χώνεψη αποτελεί μέρος της σύνδεσης με τις γήινες ρίζες μας. Παραπέμπει στην αλχημική διαδικασία της διάλυσης (αποσύνθεση - θάνατος - αναγέννηση).

Ψώρα : Σύμβολο ανικανοποίητου σεξουαλικού πόθου ή φόβος ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης.
Σύμφωνα με την παραδοσιακή ερμηνεία, προμηνύει καλή τύχη.


Τελέσφορος & Υγεία

Διαβάστε ακόμα :


Όνειρα και Σώμα

Όνειρο σαν Ταινία: Διανομή & Σκηνοθεσία
Τα Επαγγέλματα των Ανθρώπων στα Όνειρα (Α-Κ)
Τα Επαγγέλματα των Ανθρώπων στα Όνειρα (M-Ω)
Φαγητό & Όνειρα
Τα Όνειρα της Παρθένου
Η Οικογένεια στα Όνειρα
Φίλοι, Εχθροί & Άγνωστοι στα Όνειρα
Οι Νεκροί στα Όνειρα
Θάνατος & Όνειρα
Ούρηση & Αφόδευση στα Όνειρα





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου