Καβγάδες & Φιλονικίες στα Όνειρα

Ονειρική αντιπαράθεση
Οι διαμάχες στα όνειρα μπορεί να αντιπροσωπεύουν εσωτερικές συγκρούσεις ή να παρουσιάζουν πραγματικές αντιπαραθέσεις που συμβαίνουν στη ζωή μας. Στην πραγματικότητα αυτές είναι συχνές, και πιθανότατα δεν μπορούμε να δίνουμε σε όλες την ίδια προσοχή. Τα όνειρα, ωστόσο, μας επισημαίνουν τις αντιφάσεις μας, κάτι που μάλλον έχει καταπιεστεί, αναλώνει την ενέργειά μας, και κάνει απαραίτητη τη συνειδητή μας επέμβαση. Στο όνειρο, ευτυχώς, μπορούμε να βρούμε τα στοιχεία που χρειαζόμαστε προκειμένου να διαχειριστούμε την όποια άλυτη εσωτερική σύγκρουση και ένταση...


Διαμάχη συνειδητού και ασυνείδητου

Συνήθως το όνειρο προκύπτει ως αποτέλεσμα μιας διαμάχης μεταξύ του συνειδητού και του ασυνείδητου εαυτού μας. Το κομμάτι του εαυτού μας που αγνοούμε πιθανότατα ενσαρκώνεται από κάποιον με τον οποίο στο όνειρο τσακωνόμαστε. Αυτό το άτομο προσωποποιεί την πλευρά του εαυτού μας που για κάποιο λόγο αρνούμαστε να δούμε. Έτσι, αυτή πρέπει να ανεβάσει τους τόνους για να διεκδικήσει και να κερδίσει την προσοχή μας.


Αντιπαράθεση - Με ποιον και για τι;


Αν η φιλονικία γίνεται με μια γυναίκα, υποδηλώνεται μια διαμάχη με τη θηλυκή πλευρά (anima), ενώ αν φιλονικούμε με έναν άντρα, η διαμάχη έχει να κάνει με την αρσενική πλευρά (animus). Ένας άντρας ή μια γυναίκα μπορεί επίσης να συμβολίζει μια γονεϊκή φιγούρα, μια μορφή εξουσίας ή έναν σύντροφό, έναν συνεργάτη κλπ. Το αντικείμενο της φιλονικίας επιπλέον είναι ενδεικτικό του ζητήματος που διακυβεύεται. Για παράδειγμα, η διαφωνία για ένα σπίτι έχει να κάνει με την ψυχή, ο καβγάς για το φαγητό  σχετίζεται με την πνευματική τροφή, ενώ αν τσακωνόμαστε για χρήματα, το θέμα είναι οι αξίες και η ενέργεια.


Θεατής ή συμμέτοχος στον καβγά;

Γενικά, τα όνειρα με καβγάδες και διαμάχες είναι συνηθισμένα, και αντικατοπτρίζουν πιθανότατα αναστάτωση λόγω συγκεκριμένων επιλογών ή αποφάσεων. Αν στο όνειρο παρακολουθούμε μια αντιπαράθεση αντί να συμμετέχουμε σ' αυτή, σημαίνει ότι μάλλον αποποιούμαστε την ευθύνη μας πάνω σε ένα θέμα, ή ότι εν πάσει περιπτώσει δεν μπορούμε να ταυτιστούμε με κάποια από τις φαινομενικά υπάρχουσες οπτικές.


Ονειρικός τσακωμός και επιθετικότητα

Σύμφωνα με μια άλλη άποψη, ένας καβγάς μπορεί να συμβολίζει καταπιεσμένη επιθετικότητα ή να δείχνει μια επιθυμία για σωματική εγγύτητα... χμμ. Πράγματι, η καταπίεση της λιμπιντικής ενέργειας οδηγεί σε αυξημένη επιθετικότητα. Και αυτή παίρνει διάφορες μορφές. Μια απ' αυτές είναι και ο ονειρικός τσακωμός. Ίσως λοιπόν έτσι αντικατοπτρίζεται ο μάλλον προβληματικός τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζουμε τη ζωτική ενέργεια και την επιθετικότητά μας, καθώς και η ανάγκη να τις διαχειριστούμε πιο εποικοδομητικά και αποτελεσματικά.

Η επιθετικότητα γενικά δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλής σαν έννοια -θεωρείται κακό να θυμώνουμε ή να ταράζουμε τα νερά. Ωστόσο, υπάρχει και η άλλη πλευρά, αυτή της υγιούς επιθετικότητας, η οποία είναι πολύ σημαντική και ωφέλιμη. Αν μπορούμε να κάνουμε κάτι προς αυτή την κατεύθυνση, αυτό είναι να προσπαθούμε να ρίξουμε φως στις εσωτερικές μας συγκρούσεις και αντιφάσεις. Πώς; Χρησιμοποιώντας το καύσιμο της έντασης που μας δημιουργείται μέσω του ονείρου -αν μη τι άλλο-, για την εύρεση μιας πιο αυθεντικής και δημιουργικής εναλλακτικής επιλογής...




Δείτε ακόμα:


Φίλοι, Εχθροί & Άγνωστοι στα Όνειρα
Όνειρα και Σώμα
Όνειρα και Σπίτια
Ονειροκρίτης
Όνειρο σαν Ταινία: Διανομή & Σκηνοθεσία
Τα Επαγγέλματα των Ανθρώπων στα Όνειρα (Α-Κ)
Φαγητό & Όνειρα
Η Οικογένεια στα Όνειρα
Θάνατος & Όνειρα
Τα Όνειρα του Κριού
Τα Όνειρα του Σκορπιού


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου