Πετώντας στα Όνειρα

Τα όνειρα στα οποία πετάμε αποτελούν μια από τις κλασικές κατηγορίες ονείρων, που όλοι κάποια στιγμή βλέπουμε. Για παράδειγμα, στην εφηβεία το συγκεκριμένο ονειρικό θέμα είναι σημάδι ότι μας ζητάνε πάρα πολλά και πιεζόμαστε να πετύχουμε. Γενικά, ωστόσο, τις περισσότερες φορές, οι ονειρικές πτήσεις συμβολίζουν την ικανότητα να υπερβαίνουμε την πραγματικότητα, με ο,τι συνεπάγεται αυτό...

dream flight














Υπέρβαση της πραγματικότητας

Θετικά, υποδηλώνεται η ετοιμότητα ή η ικανότητα για δράση και αλλαγές. Δεν είμαστε πια εγκλωβισμένοι ή περιορισμένοι. Βιώνουμε μια απελευθέρωση και μια ευχάριστη ελαφρότητα, ενώ μπορούμε πια να ξεπεράσουμε τα όποια προβλήματα ή άλλα ζητήματα 'πετώντας' από πάνω τους.

Από ψηλά αποκτάμε μια πανοραμική άποψη μιας κατάστασης. Βλέποντας τη μεγάλη εικόνα, μπορεί να αναζητάμε διευκρινίσεις ή λύσεις σε δύσκολες καταστάσεις.  Οι σύγχρονες συμβολικές ερμηνείες σχετικά με το πέταγμα, επικεντρώνονται στις έννοιες της κοσμικότητας, του λόγου, της λογικής, της επικοινωνίας, της αποστασιοποίησης, αλλά και της έμπνευσης και των δημιουργικών ιδεών.

Από την άλλη πλευρά, το όνειρο πτήσης μπορεί να δείχνει αισθήματα ανωτερότητας έναντι των άλλων και να αποτελεί προειδοποίηση να μη γίνουμε πολύ απόμακροι ή ανεδαφικοί, χάνοντας επαφή με την πραγματικότητα και διαφεύγοντας στον κόσμο των φαντασιώσεων. Μπορεί ακόμα να πρόκειται για μια πρόκληση να προσγειωθούμε και να μην υπερδραματοποιούμε τα πράγματα. Ίσως δηλαδή χρειάζεται να αντιμετωπίσουμε κάποιες προβληματικές καταστάσεις, αντί να προσπαθούμε να δραπετεύσουμε απ' αυτές.


Παραδοσιακές & σύγχρονες απόψεις


Σύμφωνα με αρχαίους μύθους, το ονειρικό πέταγμα συνδέεται με τη σεξουαλικότητα.
Σύμφωνα με την αρχαιοελληνική και ρωμαϊκή παράδοση, τα σχετικά όνειρα σημαίνουν παθιασμένη αγάπη.
Σύμφωνα με τον Freud, τα όνειρα αυτά δείχνουν επιθυμία για σεξ.
Σύγχρονοι ειδικοί στην ερμηνεία των ονείρων υποστηρίζουν ότι αντικατοπτρίζουν μια έντονη επιθυμία να ξεφύγουμε από προβληματικές καταστάσεις ή να ξεπεράσουμε τα όριά μας.
Κάποιοι ερευνητές θεωρούν ότι στα όνειρα επιστρέφουμε σε προγεννητικές καταστάσεις, σε προηγούμενα στάδια της εξέλιξης. Έτσι, μπορεί να ερχόμαστε σε επαφή με το στάδιο/κατάσταση των πουλιών και να αντιλαμβανόμαστε την εσωτερική ικανότητά μας να πετάμε.
Σύμφωνα με τον Jack Maguire, σύγχρονο ερευνητή των ονείρων, τα περισσότερα όνειρα, στα οποία πετάμε, αποτελούν σημάδι ότι θέλουμε να επανακτήσουμε τις δυνάμεις μας και να αναζωογονηθούμε.


Πώς πετάμε;

Η ονειρική πτήση που πραγματοποιείται με τις δικές μας δυνάμεις είναι πιθανότατα σημαντικότερη από την πτήση με κάποιο μεταφορικό μέσο, όπως ελικόπτερο ή αεροπλάνο. Αν πάλι πετάμε με τη βοήθεια κάποιου μαγικού αντικειμένου, όπως ένα μαγικό χαλί, μάλλον αντικατοπτρίζεται η επιθυμία μας για εύκολες, μαγικές λύσεις.

Αν με κάποιο τρόπο αποκτάμε φτερά, ίσως είναι σύμβολο ενός κατορθώματος. Τα φτερά αποτελούν σύμβολο της ψυχής, της αλήθειας και της σοφίας. Σύμφωνα με τον Όμηρο, είναι σύμβολο της σκέψης.
Σχετίζονται με το συμβολισμό και τις δυνάμεις των πουλιών. Αντιπροσωπεύουν τους αιθέρες και τους ανοιχτούς ορίζοντες, έχοντας πρόσβαση σ' αυτούς (Ανώτερος Εαυτός). Επίσης, συνδέονται με το στοιχείο του Αέρα -τη νόηση... Ίσως χρειάζεται να ζήσουμε μια πιο εύκολη ζωή, με περισσότερη διάθεση για παιχνίδι ή/και πνευματικότητα. Είναι πιθανότατα μια άμεση πρόκληση να βάλουμε στο νου μας μεγάλα πράγματα και να έχουμε το κουράγιο να κάνουμε σπουδαία πράγματα...


Σχετικές αναρτήσεις:
Όνειρα με Πτώση
Όνειρα & Μεταφορικά Μέσα
Τα Ζώα στα Όνειρα
Φανταστικά Πλάσματα στα Όνειρα
Όνειρα & Ταξίδια
Ερμηνεύοντας τα Όνειρα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου