Φως & Σκοτάδι στα Όνειρα


Ονειρικό σύμβολο: Φως

Δεδομένου ότι ο Ήλιος είναι το κέντρο του ηλιακού συστήματος, το φως συμβολίζει το κέντρο της ζωής. Είναι η συνείδηση και το πνεύμα, η λογική και η σαφήνεια, η ελπίδα και η χαρά. Το φως είναι άμεση γνώση και πηγή καλοσύνης. Αποτελεί σύμβολο της σπίθας της ψυχής και του δημιουργικού πνεύματος, ενώ μπορεί επίσης να εκφράζει την επιθυμία για ένα περιζήτητο αντικείμενο. Εναλλακτικά, αναφέρεται σε μια αποκάλυψη ή διαφώτιση, -μια αλήθεια που συνειδητοποιούμε.

Κατά κανόνα, το φως έρχεται σε αντίθεση με το σκοτάδι, την κατάθλιψη, την αμφιβολία και την ασθένεια. Διασκορπίζει το σκοτάδι, την αβεβαιότητα, τη σύγχυση και το κακό. Ωστόσο, το ίδιο το φως ως σύμβολο έχει κι αυτό δυνητικά μια αρνητική σημασία, συνδεόμενο με την τύφλωση και την αίγλη που ξεθωριάζει. Επιπλέον, όπως όλα τα αντίθετα, φως και σκοτάδι μπορεί να αντιπαραβάλλονται, αλλά, από την άλλη πλευρά, συμπληρώνουν και εμπλουτίζουν το ένα το άλλο.

Σύμφωνα με την παραδοσιακή ερμηνεία του ονειροκρίτη, το φως σε όνειρο αποτελεί πάντα έναν πιο ευνοϊκό οιωνό, σε σχέση με το σκοτάδι. 
-Αν στο όνειρο ανάβουμε ένα κερί, προμηνύεται μια ευτυχής συνάντηση.
-Αν το φως είναι τεχνητό (πχ. από ηλεκτρικό λαμπτήρα ή φακό), πρόκειται να γίνει μια διασκεδαστική συγκέντρωση.


Πηγές φωτός στα Όνειρα

Ήλιος: Σύμβολο δημιουργικής ενέργειας. Επίσης, μπορεί να συμβολίζει τον πατέρα, τη μέση ηλικία ή τον κίνδυνο να θαμπωθούμε (δες και Καιρός).
-Αν ο ήλιος λάμπει, το όνειρο έχει να κάνει με την επίγνωση και τη συνείδηση.
-Αν για κάποιο λόγο ο ήλιος δε λάμπει, μάλλον πλησιάζουμε στο υποσυνείδητο, ή υποδηλώνεται απώλεια ενέργειας.

Κερί: Σύμβολο της ανθρώπινης ψυχής, της εύθραυστης φυσικής ζωής και της πίστης. Τα κεριά διώχνουν συμβολικά το σκοτάδι με το πνευματικό τους φως. Μπορεί να συμβολίζουν την ελπίδα και την επίγνωση που ξεπροβάλλουν σε μια περίοδο αβεβαιότητας. Το όνειρο ίσως αναφέρεται σε κάποια γιορτή ή τελετή. Από αρχαιότητας, τα κεριά χρησιμοποιούνταν σε τελετές για να αποθαρρύνουν κακά πνεύματα. Σε κηδείες και αγρυπνίες, τα αναμμένα κεριά προστατεύουν την ψυχή του νεκρού και φωτίζουν το δρόμο του για τον κάτω κόσμο. Στον χριστιανισμό, συγκεκριμένα, το κερί είναι σύμβολο του θείου φωτός και της ανάστασης του Χριστού. 
-Αναμμένο κερί: σύμβολο ζωής και γέννησης
-Κερί που σβήνει: παρέλευση του παλιού
-Σπασμένο κερί: ανικανότητα

Λάμπα: Σοφία, καθοδήγηση, θείο φως. Διαφώτιση σχετικά με μια κατάσταση ή με ένα πρόβλημα που χρειάζεται λύση. Το να ανάβουμε ή να σβήνουμε μια λάμπα στο όνειρο, μπορεί να αντιστοιχεί συμβολικά σε φάσεις της ζωής ή σε επιρροές που ξεκινούν ή εξασθενούν.
-Άναμμα λάμπας: σύμβολο γέννησης και έναρξης
-Σβήσιμο λάμπας: σύμβολο θανάτου και τερματισμού

Φως σε όνειρα
Ευχαριστούμε για την εικόνα, LwcyD από Pixabay 






















Λάμψη φωτιάς: Σύμβολο της φλόγας της ζωής, -θέλησης, ψυχικής και σωματικής ενέργειας. Βλ. Φωτιά.

Φακός: Σύμβολο ενόρασης και ελπίδας. Ίσως εκφράζει αδυναμία να αντέξουμε τη σκοτεινή πλευρά -των άλλων ή του εαυτού μας.
Σύμφωνα με την παραδοσιακή ερμηνεία, 
-αν χρησιμοποιούμε φακό μέσα σε εσωτερικό χώρο, το όνειρο αποτελεί προειδοποίηση, να προσέξουμε με τους πειρασμούς και να έχουμε την καλύτερη δυνατή συμπεριφορά.
-αν τον χρησιμοποιούμε σε εξωτερικό χώρο, σημαίνει ότι σύντομα θα αποκτήσουμε έναν καινούριο πολύτιμο φίλο. 

Φανάρι: Σύμβολο του φωτός της επίγνωσης. Μια λάμψη στο σκοτάδι έλκει την προσοχή. Συνήθως εκφράζει την ανάγκη να δούμε κάποια ζητήματα από πιο κοντά. Εναλλακτικά, μπορεί να αντικατοπτρίζει τη δύναμη του έρωτα.

Φανάρι κυκλοφορίας: σύμβολο τάξης, κυκλοφορίας, στρες. Ένδειξη της ανάγκης για κατανόηση των σημαδιών των καιρών.
-Κόκκινο φως: σύμβολο καταπίεσης
-Πράσινο φως: σύμβολο κατανόησης και ενόρασης
(Βλ. και Χρώματα)

Φάρος: Σύμβολο βοήθειας και καθοδήγησης σε δύσκολες καταστάσεις. Μπορεί να αντιστοιχεί στη συνειδητοποιήση, καθώς προβλήματα για τα οποία δεν ήμασταν ενήμεροι, γίνονται μέσω του ονείρου αντιληπτά. Επίσης, φαλλικό σύμβολο.
Σύμφωνα με τον παραδοσιακό ονειροκρίτη, είναι σημάδι τύχης. 


Ονειρικό σύμβολο: Σκοτάδι

Είναι ένα από τα πιο γνωστά σύμβολα του ασυνείδητου και της σκιάς. Συμβολίζει ακόμα ασαφή προαισθήματα, μυστικά ή άγνοια -είμαστε στο σκοτάδι. Μπορεί να εκφράζει φόβο για τους ανθρώπους, για πράξεις, συναισθήματα και καταστάσεις που, προς το παρόν τουλάχιστον, δεν κατανοούμε. Έτσι, τα τέρατα στο σκοτάδι είναι πιθανό να αντιπροσωπεύουν φόβους που ακόμα δεν έχουν εκφραστεί ή διαχειριστεί. Ενδεχομένως δε, θίγεται ο φόβος για το άγνωστο ή ένα ζήτημα που αποφεύγουμε

Ίσως στην παρούσα φάση εισερχόμαστε στο προσωπικό μας σκοτάδι, κι επομένως αυτή η περίοδος απαιτεί μεγαλύτερη ενόραση. Μπορεί να χρειάζεται να γίνουμε πιο ενσυνείδητοι (φως), να αναπτύξουμε αυτεπίγνωση, ρίχνοντας φως σε κάποιο ζήτημα ή προσπαθώντας να αντιμετωπίσουμε το υποσυνείδητό μας πιο συνειδητά.

Γενικά, η σκιά αναπαριστά κάτι αόρατο. Όταν, ωστόσο, βλέπουμε ένα σκοτεινό όνειρο, η σκιά γίνεται ορατή, πράγμα που σημαίνει μεγάλη πρόοδο και ίσως απελευθέρωση. Επιπλέον, υπάρχουν και οι "φωτεινές σκιές" -άγγελοι και νεράιδες- που ενίοτε παρουσιάζονται στα όνειρα.

Αρχετυπικά, το σκοτάδι παραπέμπει στο αρχέγονο χάος, το θάνατο, την καταστροφή και τη διάλυση. Στην αλχημεία, το σκοτάδι αποτελεί το στάδιο nigredo, κατά το οποίο το παλιό καταστρέφεται και διαλύεται, προκειμένου να δημιουργηθεί χώρος για το καινούριο. Η "σκοτεινή νύχτα της ψυχής" σημαίνει ότι έχει ήδη ξεκινήσει η ψυχική αναδιάταξη με σκοπό την ανάδυση του νέου εαυτού. Ένα παλιό στάδιο της ζωής παρέρχεται, ενώ η πιο σκοτεινή στιγμή είναι αυτή που προηγείται της αυγής της νέας μέρας.

Επομένως, το σκοτάδι ως ονειρικό σύμβολο δεν είναι απαραίτητα αρνητικό. Αντιθέτως, αποτελεί σύμβολο της μήτρας της πνευματικής γέννησης, που προηγείται της πνευματικής διαφώτισης...


Δες ακόμα:

    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου