Η Φωτιά στα Όνειρα

dream fireΌπως φαίνεται και από αρκετές εκφράσεις, η φωτιά συμβολίζει το θυμό, το πάθος, τη γονιμότητα και την ερωτική δύναμη. Βράζουμε από θυμό, καιγόμαστε από έρωτα, φλεγόμαστε από ενθουσιασμό για κάποιο άτομο ή για μια ιδέα, ενώ ένα πάθος μπορεί να σιγοκαίει. Συναισθήματα που έχουν 'υπερθερμανθεί' μπορεί να οδηγήσουν σε μια έκρηξη, ένα ξέσπασμα των ανεξέλεγκτων πια παθών, με ανυπολόγιστα θύματα... Σπίθες από τέτοιες συναισθηματικές καταστάσεις πιθανότατα πυροδοτούν φλογισμένα όνειρα...

Ίσως τα όνειρα αυτά αποτελούν προειδοποίηση σχετικά με την καταστροφική πλευρά της φωτιάς, ή του θυμού και των ανεξέλεγκτων παθών. Δεν αποκλείεται δε και να αντανακλώνται κάποια σωματικά συμπτώματα, όπως αυξημένη αρτηριακή πίεση ή υψηλός πυρετός. Επιπλέον, μπορεί να είναι σημάδι ότι έχουμε εξαντληθεί (burn-out) και χρειαζόμαστε ξεκούραση.

Η φωτιά συμβολίζει ακόμα τον εξαγνισμό και τη διαφώτιση. Έχει να κάνει με την κάθαρση από οτιδήποτε περιττό, αλλά και το άνοιγμα του δρόμου για κάτι καλύτερο. Έτσι, συνδέεται και με τη μεταμόρφωση και την υπέρβαση. Η φωτιά γονιμοποιεί, συγχωνεύει και μπορεί να αλλάζει τα πράγματα από τη μια κατάσταση σε άλλη.

Η φωτιά είναι που καίει όλες τις ακαθαρσίες μετατρέποντας το παλιό σε στάχτη, από την οποία αναδύεται ο φοίνικας -η νέα πνευματική ζωή-, που αποτελεί την βάση της Φιλοσοφικής Λίθου. Στην αλχημεία, όλα αρχίζουν και τελειώνουν με την φωτιά του calcinatio. Η φωτιά εξαγνίζει το σκοτάδι του nigredo, σε μια διαδικασία που μοιάζει με πνευματική κάθαρση και καλώς εχόντων των πραγμάτων καταλήγει στη λύτρωση.

Κάποτε, η φωτιά ήταν η κύρια μέθοδος θυσίας στους θεούς, κι έτσι, θεωρήθηκε σύνδεσμος ανάμεσα σε κοσμικό και θεϊκό, ή και σύμβολο θεϊκής οργής. Το κάψιμο ή ο αφανισμός στην φωτιά, απ' αυτή τη σκοπιά, μπορεί να συμβολίζει την τρωτότητα, την απώλεια και την τιμωρία, παραπέμποντας στις φλόγες της κόλασης.

Σύμφωνα με άλλες ερμηνείες, το βάφτισμα στην φωτιά σηματοδοτεί μια έντονη ψυχολογική δοκιμασία, που αν ολοκληρωθεί επιτυχώς, οδηγεί στην τελειότητα. Γενικά, δοκιμασίες σχετικές με την φωτιά εξετάζουν την αγνότητα ή μπορεί να αποτελούν πνευματική μύηση, ενώ το άγγιγμα της φωτιάς συμβολίζει πιθανότατα ότι είμαστε απρόσβλητοι, ως προς κάποια κατάσταση.

Σύμφωνα με το I Ching, η φωτιά συνδέει και λάμπει.
Μυθολογικά, o Προμηθέας κλέβει την φωτιά από τους θεούς, για χάρη των ανθρώπων, καθιστώντας την κατά κάποιο τρόπο, μια δημιουργική πράξη του ανθρώπου, που συνδέεται με τη θεϊκή έμπνευση.
Στην χριστιανική παράδοση, η φλόγα του κεριού της Ανάστασης αποτελεί σύμβολο της δύναμης του Θεού.
Σύμφωνα με την ερμηνεία των Αλχημιστών, μέσα στην φλόγα της φωτιάς είναι ο Θεός και η θεία αγάπη.
Σύμφωνα με τη γερμανική μυθολογία, ο κόσμος θα καταστραφεί από μια τεράστια φωτιά, αν η συνείδηση δεν καταφέρει να μας οδηγήσει. Η κάθαρση γίνεται στην φωτιά του καθαρτηρίου, ξεχωρίζοντας την αμαρτία από τον αμαρτωλό.
Κατά τον Jung, η κόλαση είναι φωτιά, εφόσον τα πάντα καταστρέφονται εκεί. Η φωτιά της κόλασης αποτελεί σύμβολο αιώνιου πόνου, ενώ η φωτιά στο καθαρτήριο σύμβολο κάθαρσης. Από την άλλη, η φωτιά αποτελεί το πραγματικό σύμβολο και το κέντρο της ζωής, το ζεστό και φωτεινό μέρος όπου συγκεντρώνονται οι άνθρωποι. Εκεί μπορούμε να ζεσταθούμε και να μαγειρέψουμε, εκεί είναι το σπίτι, η εστία, όπου μας παρέχεται προστασία. Έτσι, η φωτιά συνιστά το αρχέγονο συστατικό στοιχείο, αλλά και την πηγή ζωτικότητας των ανθρώπων.
Για τους Maya, η φωτιά ζει στο κέντρο της γης και είναι η μητέρα των θεών.
Ως αρσενικό σύμβολο, συνδέεται με τον Ήλιο και την αστραπή (Δίας), με το φως και την φωτεινότητα, ενώ ως θηλυκό σύμβολο, έχει να κάνει με τη δύναμη του πάθους και της καταλυτικής δράσης.


Δες ακόμα: 
Σεξ & Ερωτισμός στα Όνειρα
Το Νερό στα Όνειρα
Φαγητό & Όνειρα
Αστρολογία - τα όνειρα των Ζωδίων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου