Όνειρα Καταδίωξης

dream run
Ως ονειρικό σύμβολο, η καταδίωξη εμφανίζεται αρκετά συχνά. Ο,τι κι αν είναι αυτό, απ' το οποίο τρέχουμε να ξεφύγουμε στο όνειρο, αυτό ακριβώς είναι που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε. Αυτός που μας κυνηγάει, ο διώκτης συνήθως αντιπροσωπεύει μια πλευρά του εαυτού μας, την οποία είμαστε μάλλον απρόθυμοι να αναγνωρίσουμε ως δική μας, συχνά εξαιτίας του φόβου. Ή κάτι που έχουμε καταπιέσει μπορεί να προσπαθεί να βγει στην επιφάνεια -με τον υπαινιγμό μιας σεξουαλικότητας που εκλαμβάνεται ως κάτι κακό.

Σύμφωνα με τον Freud, η συγκεκριμένη ονειρική κατάσταση έχει να κάνει με ορμές και παρορμήσεις που μας καταδιώκουν.
Σύμφωνα με άλλη άποψη, το όνειρο καταδίωξης μπορεί να δείχνει ότι επιδιώκουμε αυτό που δικαιωματικά μας ανήκει -για παράδειγμα, τα ιδανικά και τα πιστεύω μας.
Σύμφωνα με τον Jung, εφόσον κάποιος προσπαθεί να μας φτάσει, το όνειρο απεικονίζει την επιθυμία για επανένωση αυτού που έχει αποκοπεί και καταπιεστεί. Σε αυτή την περίπτωση, ίσως δεν ενδείκνυται να αμυνθούμε, αλλά να δεχθούμε ο,τι προσπαθεί να μας φτάσει.

- Αν αυτό που μας καταδιώκει είναι ένα ζώο, ίσως βοηθήσει το να φανταστούμε πώς θα ήταν η ζωή, αν ήμασταν αυτό το πλάσμα, ή το να εντοπίσουμε χαρακτηριστικά που αποδίδουμε σ' αυτό το ζώο, στη δική μας συμπεριφορά.

- Αν ο διώκτης είναι κάποιο γνωστό πρόσωπο στη ζωή μας, μπορούμε να εστιάσουμε στο πώς αισθανόμαστε γι' αυτό το άτομο και στο πώς θα το περιγράφαμε -τα πιο έντονα χαρακτηριστικά του. Αν το όνειρο μάς ωθεί να παραδεχθούμε ότι αυτά τα χαρακτηριστικά είναι και δικά μας, αυτή η αναγνώριση μπορεί να μας βοηθήσει να τα ενσωματώσουμε συνειδητά εμπλουτίζοντας την προσωπικότητα και τη ζωή μας.

- Αν μας κυνηγάει ένας άγνωστος ή μυστήριος διώκτης, πιθανότατα αυτός αποτελεί σύμβολο δυνάμεων, με τις οποίες μας φαίνεται δύσκολο να συμφιλιωθούμε. Συχνά, τα όνειρα στα οποία τρέχουμε αγωνιωδώς να απομακρυνθούμε από μια απειλητική, σκοτεινή φιγούρα, συνδέονται με ένα πρόσωπο ή μια κατάσταση που προσπαθούμε να αποφύγουμε εκτός ύπνου.

Η αντιμετώπιση του ονειρικού διώκτη πιθανότατα αντιστοιχεί στην αποφασιστικότητά μας, όσον αφορά στην αντιμετώπιση των προβλημάτων μας. Αν σταματήσουμε να τρέχουμε ή να κρυβόμαστε και δοκιμάσουμε να αντιμετωπίσουμε αυτό που μας κυνηγάει, ίσως μάθουμε κάτι καινούριο. Και το αγωνιώδες όνειρο, έχοντας εκπληρώσει το σκοπό του, δεν επανέρχεται πια...


Σχετικές αναρτήσεις:
Μετατρέποντας τον Εφιάλτη σε... Όνειρο
Φανταστικά πλάσματα στα όνειρα
Επανάληψη - το ίδιο όνειρο πάλι;
Ονειροκρίτης
Επαγγέλματα στα όνειρα (Α-Κ)
Τα Χρήματα στα όνειρα
Αρρώστιες & Θέματα Υγείας στα Όνειρα
Καβγάδες & Φιλονικίες στα Όνειρα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου