Φανταστικά πλάσματα στα Όνειρα

Φανταστικά πλάσματα σε όνειρο
Άγγελος
Αγγελιοφόρος του ανώτερου εαυτού, που καθοδηγεί τον ονειρευόμενο, μπορεί και να εκφράζει έναν άνθρωπο που αγαπάμε και τοποθετούμε ψηλά σε βάθρο. Ή μπορεί να συμβολίζει τον πόθο για αρμονία και αγνότητα. Σύμφωνα με άλλη ερμηνεία, προμηνύει τύχη στην αγάπη -το δώρο ενός αγγέλου.
Σύμφωνα με τον Jung, οι φιγούρες που συνδέονται με την ψυχή αντιπροσωπεύουν συχνά κάποια ατελή, όχι ακόμα κατανοητά, αλλά σπουδαία νέα πνευματικά δώρα, τα ιδανικά ενός χαρακτήρα ή τη δύναμη της εκλογίκευσης.

Βρικόλακας
Ενοχή ή αίσθηση ότι μας απομυζούν μέχρι που μένουμε εντελώς 'στεγνοί'. Δείχνει ανεπαρκή όρια σε σχέση με τον κόσμο των σκιών. Συχνά το ονειρικό σύμβολο εμφανίζεται σε περιόδους κατάθλιψης.

Γίγαντας
Σύμβολο της υπέρτατης πατρικής φιγούρας.
Σύμφωνα με τον Jung, ο γίγαντας αντιπροσωπεύει την ενήλικη ζωή, αν ο ονειρευόμενος είναι (ή ονειρεύεται ότι είναι) παιδί. Έτσι, ανάγεται σε σύμβολο μελλοντικών αλλαγών και ανάπτυξης που φαίνονται γιγαντιαία, στην αντίληψη ενός νέου ανθρώπου.

Γοργόνα

Σύμβολο της ζωής και της εσωτερικής ωριμότητας, ενός πνεύματος που κινείται στα όρια.
Πόθος, αλλά και φόβος για το θηλυκό. Επιθυμία και φόβος για την ταύτιση μ' αυτό.
Το μαγικό πνεύμα του νερού προσελκύει και ξελογιάζει νέους άνδρες παρασύροντάς τους στα κρυμμένα, ανεξερεύνητα βάθη, όπου και πνίγονται. Είναι, επιπλέον, ένα πλάσμα χωρίς σεξουαλικά όργανα, που  έχει ανάγκη να ελευθερωθεί, καθώς ζώντας στο νερό, πνίγεται στα συναισθήματά της.
Σύμφωνα με τον Jung, είναι το πνεύμα του νερού που βρίσκεται στο στάδιο των ενστίκτων, το οποίο αποτελεί προστάδιο της anima.

Γυναίκα-πουλί
Σύμβολο του ενθουσιασμού και του πειρασμού, αλλά και της σοφής γυναίκας (κουκουβάγια) και του θανάτου. Είναι η anima στον ουράνιο και ανιμαλιστικό ρόλο της, σύμφωνα με τον οποίο απειλεί και καταστρέφει.

Δαίμονας
Σύμβολο αδυναμιών, αμαρτιών και διαστροφών. Πηγή βασάνων και ταλαιπωρίας.

Δράκος
Συμβολίζει τον φόβο μιας γυναίκας ή μεγάλο πλούτο και τύχη.
Μπορεί να εκφράζει μια έντονη επιθυμία, στην οποία θα πρέπει να αντισταθούμε για χάρη της πνευματικής εξέλιξης. Ίσως σχετίζεται με την καταστροφική πλευρά του ονειρευόμενου.
Σύμφωνα με τον Αρτεμίδωρο, ο δράκος συμβολίζει τον πλούτο και τους θησαυρούς.
Σύμφωνα με την κινέζικη παράδοση, αποτελεί σύμβολο της τύχης.

Μάγος
Η υπερφυσική δύναμη που θα θέλαμε να είχαμε. Αντιπροσωπεύει το ενσωματωμένο όλο και τη μοναδικότητά μας -αυτό είναι που μας κάνει 'μαγικούς'.
Εμφανίζεται συχνά όταν νιώθουμε ότι δεν αξίζουμε τίποτα.
Ίσως είναι μια προτροπή να εστιάσουμε στις μαγικές μας ικανότητες και να αναγνωρίσουμε τη συμβολή τους στην επιτυχημένη πορεία μας στο μονοπάτι της ζωής. Επιπλέον, είναι σημαντικό να ακολουθούμε το δικό μας μονοπάτι, γιατί μόνο έτσι φανερώνεται η προσωπική μας 'μαγεία'...
Από την άλλη πλευρά, ίσως υποδηλώνεται ότι προσδίδουμε υπερβολική έμφαση στο ατομικό έναντι του συλλογικού.
Σύμφωνα με λαϊκές ερμηνείες, το όνειρο προμηνύει μια παράξενη σύμπτωση ή μια συνάντηση με ένα άτομο που δεν περιμέναμε να ξαναδούμε.

Μάγισσα
Σύμβολο της δύναμης του υποσυνείδητου ή της τρομερής μητέρας, της επιβλητικής, κακόβουλης, εκφοβιστικής γυναίκας, που δε νοιάζεται τα παιδιά της όπως θα έπρεπε. Συχνά συμβολίζει τις μοχθηρές, καταστροφικές πράξεις μιας μητέρας, συζύγου ή ερωμένης, ή την ίδια μας τη σκιά. Θετικά, είναι η σοφή γυναίκα που εκπέμπει μεγάλο μαγνητισμό.
Σε παραμύθια και όνειρα, παίζει έναν αρχετυπικό ρόλο χωρίζοντας τον ήρωα ή τον ονειρευόμενο από τη συνήθως βασιλική ή ξεχωριστή καταγωγή του, η οποία μπορεί να επανακτηθεί μόνο αφού περάσει από κάποια δοκιμασία.
Σύμφωνα με την παραδοσιακή ερμηνεία, αν ονειρευτούμε μάγισσες πάνω σε σκουπόξυλα, όμορφες στιγμές προαναγγέλονται παρέα με φίλους.

Μονόκερος
Αρχαίο σύμβολο αγνότητας και αθωότητας. Σημαίνει ελπίδα για την απομάκρυνση των διαφορών, αλλά και φόβο για τις αντιφάσεις. Συνδέεται επίσης με τις σεξουαλικές ορμές, με ερωτήματα σχετικά με την αντιμετώπιση των επιθυμιών και των αντίστοιχων ενοχών. Έχει να κάνει με τον 'αγνό ζωώδη εαυτό'. Ίσως πάλι να αποτελεί σημάδι φυγής σε έναν παραμυθένιο, μη λογικό κόσμο.
Κατά τον Jung, είναι σύμβολο του εαυτού.

Νεράιδα
Επιθυμία για καθοδήγηση, συμβουλές και εξωτερική βοήθεια.

Ξωτικό
Φιγούρα του φωτός, πνεύμα που βοηθά. Φωτεινότητα, ξεγνοιασιά και ανεμελιά. Κατά κανόνα, φιλικό προς τους ανθρώπους αντιπροσωπεύει τα συναισθήματα και τις καταστάσεις της καθημερινής ζωής, ενώ μπορεί να εκφράζει μια εσωτερική ένταση και ανισορροπία.
Μπορεί να αποτελεί ένδειξη τάσεων φυγής από την πραγματικότητα, μια περίπτωση στην οποία ο ονειρευόμενος βλέπει κάτι που θεωρεί πως του είναι ξένο.
Κατά τον Jung, είναι ο οδηγός της ψυχής.

Παραμορφωμένο πλάσμα

Συναισθηματικά τραύματα που μπορεί να οδηγούν σε ανασφάλεια και φόβο. Αίσθηση απώλειας της ισορροπίας. Έντονη επιθυμία για πλήρη αποκάλυψη των αναγκών μας, με ευκταίο αποτέλεσμα να ξαναγίνουμε όμορφοι. Ίσως εκφράζεται ένας φόβος αποτυχίας, ωστόσο αυτή πιθανότατα μπορεί να αποφευχθεί (δες και Όνειρα και placebo).

Πτώμα/Ζόμπι
Αποσυνδεδεμένη προσωπικότητα και συναισθήματα. Ίσως αποτελεί προειδοποίηση -κουβαλάμε κάτι ξένο, ξεπερασμένο που έχει κάνει τον κύκλο του. Πιθανότατα πρέπει να μπει τέλος σε κάποια κατάσταση, να αφήσουμε ο,τι έχει τελειώσει να φύγει (δες και ΘάνατοςΝεκροί στα Όνειρα).
Το σύμβολο είναι σύνηθες σε όνειρα καταπιεσμένων γυναικών.
Αν εμφανίζεται συχνά και εμπνέει φόβο, καλό θα ήταν να αναζητήσουμε τη συμβουλή ενός θεραπευτή.

Τέρας
Σύμβολο της ζωώδους φύσης μας, που γίνεται πολύ έντονη και τρομακτική.
Φόβος της ίδιας μας της δύναμης και των ενστίκτων. Μπορεί να συμβολίζει επίσης ένα πρόσωπο που μας φαίνεται παντοδύναμο. Αφετέρου, μπορεί να είναι μια μη αναγνωρισμένη πλευρά της ύπαρξης (Σκιά) ενσωματώνοντας καταπιεσμένα συναισθήματα, θυμό, εχθρικότητα και φόβο.
Αν το τέρας μας κυνηγάει, το ασυνείδητο μάλλον μας καλεί να εστιάσουμε σε κάτι, επειδή θεωρείται αναγκαίο.
Όταν κάποιος μεταμορφώνεται σε τέρας, το όνειρο δείχνει ότι πιθανότατα παραβλέπουμε μια σκοτεινή πλευρά του χαρακτήρα τους, που προφανώς συνδέεται με τη δική μας σκιά.
Καλό θα ήταν να παρατηρήσουμε το τρομερό τέρας στο όνειρο, να του μιλήσουμε και να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα μαζί του.
Μπορεί ακόμα να δείχνει ηθικά διλήμματα, που ωθούν σε διαταραχές προσωπικότητας. Όταν το ονειρικό σύμβολο επαναλαμβάνεται προκαλώντας μεγάλο φόβο, ενδείκνυται η αναζήτηση της βοήθειας ενός θεραπευτή.
Συνήθως όνειρα με τέρατα εμφανίζονται σε περιόδους έντονου άγχους, ιδίως όταν νιώθουμε ανίκανοι να αντιμετωπίσουμε την εκάστοτε κατάσταση.

Τράγος/Πάνας
Σύμβολο των άγριων ενστίκτων, της σεξουαλικής ενέργειας και των ορμών, με ο,τι θετικό ή αρνητικό συνεπάγεται. Επίσης, σύμβολο του ανθρώπου που απομονώνεται ή που ξεχωρίζει τοποθετούμενος εκτός πλαισίου, του 'αποδιοπομπαίου τράγου'. Παραδόξως, αντιπροσωπεύει και τη μετριοφροσύνη και την προσαρμοστικότητα (δες και Ζώα).

Φάντασμα
Το 'πνεύμα' που φτιάχνει μια διαφορετική ζωή. Ίσως δείχνει αχρησιμοποίητες ή κακοεφαρμοσμένες πνευματικές πράξεις ή δραστηριότητες. Μπορεί να σημαίνει ακόμα κάτι που ανήκει στο παρελθόν, τις αναμνήσεις, ή κάτι που λίγοι μπορούν να δουν, αλλιώς μένει απαρατήρητο.
Αν κυνηγάμε ένα φάντασμα, το όνειρο είναι μάλλον μια προειδοποίηση έναντι των παραισθήσεων και του λανθασμένου ενστίκτου.
Στον κόσμο της φαντασίας, ένα φάντασμα μπορεί να είναι τρομακτικό ή φιλικό, να μας βοηθάει ή να έχει σκοτεινές προθέσεις. Συχνά δε αποτελεί έκφραση αισθημάτων ενοχής και τύψεων συνείδησης. Σε κάθε περίπτωση, το μήνυμα του ονείρου φαίνεται να μας προτρέπει να ανακαλύψουμε έναν τρόπο καλύτερης κατανόησης και μιας δημιουργικότερης χρήσης των πνευματικών ικανοτήτων μας.
Αν το σύμβολο επαναλαμβάνεται συνοδευόμενο από τρόμο, μάλλον πρέπει να αναζητήσουμε τη βοήθεια θεραπευτή. (Βλ. και Οι Νεκροί στα Όνειρα)


Δες ακόμα:
Εφιάλτης όπως ξυπνητήρι
Μετατρέποντας τον Εφιάλτη σε... Όνειρο
Όνειρο σαν ταινία - διανομή & σκηνοθεσία
Χρώματα στα όνειρα
Ονειρικές συναντήσεις με Ζώα
Ζώα & Όνειρα
Οι Νεκροί στα Όνειρα
Οδηγίες προς ονειρευομένους
Επανάληψη - το ίδιο όνειρο πάλι;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου