Παιδιά στα Όνειρα

Τα παιδιά γενικά είναι σύμβολο αθωότητας, αγνότητας, απλότητας και αφέλειας, καθώς και της ακμής της ζωής και της συνέχειας. Ένα παιδί στο όνειρο μπορεί να υποδηλώνει δυνατότητες που ακόμη δεν έχουν γίνει αντιληπτές και την ανάγκη να αποκτήσουμε και να εξελίξουμε νέες δεξιότητες. Ίσως συμβολίζει την διαδικασία της ανάπτυξης ή την χαρά της εξερεύνησης και της δημιουργικής φαντασίας και την ικανότητα να βιώνουμε δέος, εμπιστοσύνη, θαυμασμό και περιέργεια. Ή αρνητικά, αποτελεί την προσωποποίηση της ανωριμότητας, του παλιμπαιδισμού και του εγωκεντρισμού.



dreamchild
Το Εσωτερικό Παιδί

Όταν εμφανίζεται στα όνειρα, συνήθως αυτός ο άνθρωπος σε μικρή συσκευασία δεν είναι παρά το παιδί που κρύβουμε μέσα μας. Με άλλα λόγια, πρόκειται για το πιο αγνό και αληθινό κομμάτι μας, που νιώθει και επιθυμεί έντονα και που δεν έχει επηρεαστεί τόσο από κοινωνικές συμβάσεις και πρότυπα.

Αν το παιδί του ονείρου -λέγε με και εσωτερικό παιδί- είναι άρρωστο, το θέμα είναι οι συναισθηματικές δυσκολίες. Καλό θα ήταν να προσέξουμε τη στάση του παιδιού στο όνειρο -ίσως η συμπεριφορά του να πρέπει να υποστηριχθεί και να γίνει συνειδητή...

Συναισθήματα και ψυχολογικά τραύματα μπορεί να αντικατοπτρίζονται στο όνειρο με τη μορφή ενός τραυματισμένου παιδιού. Τα πληγωμένα παιδιά και η διάσωσή τους συμβολίζουν μάλλον την ανάγκη για θεραπεία ακριβώς αυτών των ψυχικών και σωματικών τραυμάτων. Με ένα τέτοιο όνειρο συχνά σηματοδοτείται ότι τη δεδομένη στιγμή είμαστε πιθανότατα έτοιμοι να τα αντιμετωπίσουμε και να τα θεραπεύσουμε. Ο συμβολισμός συνδέεται, επίσης, με το αίσθημα της απώλειας της κοινωνικής ταυτότητας, με αντίστοιχα όνειρα σε γυναίκες, που διανύουν το στάδιο της εμμηνόπαυσης.


Το Παιδί μου κι Εγώ

Αν πάλι στο όνειρο παρουσιάζονται τα παιδιά μας, το πιο πιθανό είναι ότι η ερμηνεία δεν αφορά αυτά καθ'αυτά τα παιδιά στην πραγματικότητα, αλλά μάλλον συμβολίζουν, όπως κάθε άλλο πρόσωπο, ένα κομμάτι του εαυτού μας. Επιπλέον, μπορεί να συμβολίζουν γεγονότα του παρελθόντος ή την παιδική ηλικία μας. Ίσως ακόμα έχουν να κάνουν με καταπιεσμένες ή τραυματικές εμπειρίες και αναμνήσεις από την παιδική ηλικία.

 Γονείς που έχουν βιώσει την απώλεια ενός παιδιού ονειρεύονται πολλές φορές ότι βρίσκουν ένα χαμένο παιδί ή ότι συνεφέρουν ένα άρρωστο ή ετοιμοθάνατο ή νεκρό παιδί. Συνήθως τέτοια όνειρα εμφανίζονται μετά το θάνατο και συνεχίζουν μέχρι την πλήρη συνειδητοποίηση της απώλειας...


Μένουμε πάντα παιδιά

Μάλλον είναι προφανές ότι όνειρα με παιδιά ενδεχομένως δείχνουν έντονη επιθυμία για απόκτηση απογόνων... Από την άλλη πλευρά, όμως, αυτή η επιθυμία μπορεί να υπάρχει για μια νέα αρχή, κάτι καινούριο, μια επικείμενη αλλαγή στον τρόπο ζωής.

Κατά τον Freud, το παιδί μπορεί να συμβολίζει την οπισθοδρόμηση ή τα γεννητικά όργανα. Όταν ο ονειρευόμενος ενήλικας βλέπει ένα παιδί στον ύπνο του, αυτό αποτελεί αναφορά στις οπισθοδρομικές τάσεις. Ωστόσο, η 'επανάκτηση της παιδικής απλοϊκότητας κάποιου' δεν αποκλείεται να είναι και θετική ως διαδικασία, επιτρέποντάς μας να γίνουμε πιο ζωντανοί, ζωηροί, αλλά και να αναβιώσουμε μια έννοια ερωτισμού. Σε κάθε περίπτωση, το σύμβολο του παιδιού συνδέεται με τη ζωτικότητα και την χαρά της ζωής...


Δες ακόμα:
Η οικογένεια στα όνειρα
Σχολείο & Εξετάσεις στα όνειρα
Επανάληψη -το ίδιο όνειρο πάλι;
Εγκυμοσύνη & Μωρό σε Όνειρα
Όνειρα & Σπίτια
Θάνατος & Όνειρα
Μετατρέποντας τον Εφιάλτη σε... Όνειρο
Ούρηση & Αφόδευση στα Όνειρα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου