Φυτά & Όνειρα


dreamplant
Σύμβολο ανάπτυξης και φυσικότητας, το φυτό συχνά αναφέρεται σε μια πλευρά του ονειρευομένου. Έχει να κάνει με κάτι αργό, αλλά και λογικό.

Η 'φυτική ψυχή' θρέφει όλα τα ζωντανά όντα -ιδέα που ξεκινά από την κλασική Ελλάδα και εμφανίζεται αργότερα στις αλχημικές και ερμητικές φιλοσοφίες της Αναγέννησης. Σύμφωνα με αυτές, η ανθρωπότητα είναι η τριμερής ψυχή, που εμπεριέχει το λογικό, το ζωικό και το φυτικό στοιχείο. Η 'φυτική ψυχή' αποτελεί τη βάση της λογικής ψυχής και το μεσάζοντα μεταξύ συνειδητού και ασυνειδήτου. Είναι επίσης μέρος της anima mundi, ή αλλιώς, της κοσμικής ψυχής που κινεί τα πάντα.

Ο Jung παρατηρώντας ότι τα φυτά τρέφονται από τα διάφορα στοιχεία της φύσης, τα συσχέτισε με το βαθύτερο επίπεδο του ασυνειδήτου. Σ' αυτό το επίπεδο, ερχόμαστε αντιμέτωποι με τις ρίζες του πραγματικού εαυτού. Από εδώ πηγάζει η βασική ζωτική ενέργεια όλων των πραγμάτων.

Σύμφωνα με τον Reich, οι 'φυτικές ενέργειες' μπορούν να ενσωματωθούν από τους ανθρώπους και με την απελευθέρωσή τους να οδηγήσουν στην ολοκλήρωση.

Ως στοιχεία και υλικά της γης, τα φυτά έχουν άπειρους συσχετισμούς με το θάνατο και την αναγέννηση. Η ζωτικότητα του θανάτου μπορεί να οδηγήσει στην αναγέννηση και την εκ νέου ανάπτυξη.

Σε μυστικιστικές τελετές διαφόρων κοινωνιών, με θέμα μια τοτεμική τροφή, όπως σιτάρι, καλαμπόκι, ρύζι, γλυκοπατάτα, τα φυτά συμβολίζουν την πολυπλοκότητα των θεϊκών εκδηλώσεων στον φυσικό κόσμο.

Γενικότερα, τα φυτά είναι τοτεμικά, καθώς αντικατοπτρίζουν πολιτιστικές, πολιτικές και θρησκευτικές συμπεριφορές και μας τοποθετούν σε ένα κοινωνικό πλαίσιο. Οι πατάτες αποφεύγονταν από τους πουριτανούς, για παράδειγμα, γιατί δεν αναφέρονταν στη Βίβλο.

Συνεπώς, ενώ τα φυτά φαινομενικά παραπέμπουν σε ένα απλό, βασικό προϊόν, υποδηλώνουν πολλά περισσότερα. Αποτελούν μια διαδεδομένη μεταφορική έκφραση της πνευματικής ανάπτυξης. Σε ανώτερο επίπεδο δε, πρόκειται για τη θεμελιώδη δύναμη που κινεί τον κόσμο.

Ως ονειρικό σύμβολο, μπορεί να δείχνει την ανάγκη να 'φυτέψουμε' κάτι, υπονοώντας την ανάπτυξη ταλέντων και ικανοτήτων. Ή να εκφράζει την κατάσταση αυτών των τελευταίων...
Συχνά, στα όνειρα, τα φυτά δε συμμετέχουν στη δράση, αλλά αποτελούν μέρος του σκηνικού. Η παρουσία τους, επομένως, μπορεί να παίζει ρόλο στην ερμηνεία του ονείρου. Συνδέονται με την κοινωνία, την οικογένεια, τις ρίζες μας, αφού είναι το προϊόν μιας μακροχρόνιας διαδικασίας που προϋπάρχει του ονείρου. Μας ωθούν χαμηλά, μας επιστρέφουν στη γη, προς τα κάτω, στα βάθη του ασυνείδητου.

-Αν δούμε στο όνειρο ότι τρεφόμαστε με φυτά, σημαίνει ότι χρειαζόμαστε ή λαμβάνουμε ουσιαστική πνευματική τροφή (βλ. Φαγητό & Όνειρα). Η ακόλουθη πέψη σημαίνει ότι η τροφή έχει απορροφηθεί και αφομοιωθεί από την ψυχή.
-Το μαγείρεμά τους αποτελεί συμβολισμό αλχημικής διαδικασίας.
-Η καλλιέργεια των φυτών συμβολίζει την ανανέωση και τη γονιμότητα.
-Φυτά που έχουν σαπίσει προμηνύουν ανανέωση και ανάπτυξη.
-Άγρια φυτά δείχνουν έλλειψη οργάνωσης, μια χαώδη κατάσταση, στην οποία η 'φυτική ψυχή' είναι εκτός ελέγχου.
-Σειρές φυτών τοποθετημένες με τάξη ίσως αποτελούν σύμβολα ακινησίας ή φόβου αδράνειας ή απώλειας θέλησης ή αίσθηση οργάνωσης και τάξης.
-Παγωμένα φυτά υποδηλώνουν περιορισμένη πνευματική κινητικότητα.
-Κατεργασμένα φυτά συμβολίζουν την αφαίρεση ή στέρηση των θρεπτικών για το πνεύμα ουσιών.


Σχετικά άρθρα:
Λουλούδια & Όνειρα
Φαγητό & Όνειρα
Χρώματα & Όνειρα
Οδηγίες προς Ονειρευομένους
Ο Καιρός στα όνειρα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου