Γιατί δε βλέπω όνειρα;

Ειδικοί και μη συμφωνούν ότι στην πραγματικότητα δε συμβαίνει κάτι τέτοιο. Βλέπεις και παραβλέπεις (κυριολεκτικά). Απλώς δε θυμάσαι, καθώς πρόκειται για όνειρα που απορρίπτονται στη λογοκρισία της μνήμης, η οποία είναι προφανώς τόσο ισχυρή που μπορεί να αφανίσει κάθε ίχνος τους.
Επομένως το πραγματικό ερώτημα είναι: Γιατί δε θυμάμαι τα όνειρά μου;

Πιθανά σενάρια:
  • Κόπωση: Αν δεις ταινία κουρασμένος, δε συγκρατείς τίποτα και είναι σα να μην την είδες. Όπως στον ξύπνιο, έτσι και στον ύπνο.
  • Κατανάλωση αλκόολ και άλλων θολωτικών ουσιών: Όταν κανείς μεθά, ξεχνά... ή "πίνουμε για να ξεχάσουμε" και τα καταφέρνουμε. Και τα όνειρα είναι μάλλον λίγο πιο ευαίσθητα στη λήθη από τα καθημερινά γεγονότα.
  • Φόβος: Έχει πέσει αρκετή δυσφήμιση και πολύς κόσμος είναι φοβισμένος. Και ο φόβος μπλοκάρει τα πάντα. Λίγη πρακτική εξάσκηση θέλει και την φιμώσαμε την ονειρική μνήμη.
  • Ονειρεμένη ζωή: Όταν η καθημερινότητα μοιάζει με όνειρο, η ονειρική μνήμη δε βρίσκει λόγο να δουλέψει και αφαιρείται. Συνήθως έρωτας είναι η αιτία...
  • Απότομο ξύπνημα: ... και σα να κάηκε το φιλμ. Αν το μήνυμα επείγει, με κάποιον τρόπο θα το πάρουμε. Κάθε πράγμα στον καιρό του και όλα για καλό...
  • Τα ευκόλως εννοούμενα παραλείπονται: Αν το όνειρο έχει πολλές ομοιότητες με την καθημερινή ζωή συνήθως απαλείφεται ως βαρετό. Δεν προκαλεί κάποιο έντονο συναίσθημα, κρίνεται ως αδιάφορο και αποστέλλεται στον κάδο ανακύκλωσης.
  • Έντονο συναίσθημα - Αυτοπροστασία (το αντίστροφο δηλαδή): Όταν το όνειρο μάς κάνει να νιώθουμε κάτι που δε μας "επιτρέπεται" με τα μάτια ανοιχτά, το αποφεύγουμε. Στον ύπνο κανείς δε μας κοιτά ή τέλος πάντων έχουμε άλλοθι -κοιμόμαστε. Με το πρώτο ξύπνημα, όμως, η λογοκρισία του συναισθήματος αναλαμβάνει το στεγνό καθάρισμα. Σε αυτή την περίπτωση, πιθανότατα δεν είμαστε ακόμα σε θέση να διαχειριστούμε αυτό που νιώθουμε και το αποθηκεύουμε στο ασυνείδητο.
  • Καιρός δράσης στην ενσυνείδητη πραγματικότητα: Μπορεί η προσοχή να στρέφεται στην ξύπνια ζωή σε τέτοιο βαθμό, που η ονειρική ζωή να μένει πίσω. Κι αυτό είναι καλό σημάδι. Γιατί δεν είναι η πραγματική ζωή στα όνειρα. Τα όνειρα είναι στη ζωή...

Γιατί δε βλέπω όνειρα;Ακόμα και η ονειρική μνήμη χρειάζεται άδεια για διακοπές. Και την παίρνει αυτεπάγγελτα. Μπορεί να έχει μείνει άνεργη -ή και άεργη... Τα όνειρα είναι μαθήματα -ο δάσκαλος εμφανίζεται μόνο όταν είναι έτοιμος ο μαθητής. Είναι και δώρα -δεν έχει νόημα να τα απαιτείς, ούτε να τα περιμένεις. Όταν όμως σου προσφέρονται, καλό είναι να τα εκτιμάς...


Δες ακόμα:

Πώς να θυμάμαι τα όνειρά μου;

Ερμηνεύοντας τα όνειρα
Ονειροκρίτης
Όνειρο σαν Ταινία - διανομή και σκηνοθεσία
Εφιάλτης ως Ξυπνητήρι
Όνειρα & Αστρολογία - τα όνειρα των ζωδίων
Όνειρα Καταδίωξης

7 σχόλια:

  1. Εφοσον ...ειμαι με την κοπελα μου και νιωθουμε κατι δυνατο...καιρο τωρα, γιατι δν μπορω ν την δω στον υπνο μου...ενω υπαρχει η επιθυμια;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν την βλέπεις στον ύπνο σου, μάλλον γιατί την βλέπεις στον ξύπνιο σου. Κι αυτό είναι καλό. Συνήθως, μέσω των ονείρων ασχολούμαστε με θέματα σημαντικά μεν, που αμελούμε συνειδητά δε... τυχερή η κοπέλα σου :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ερωτευμένος και εγώ δν βλέπω όνειρα
    μα σαν ξυπνήσω βλέπω τα καλύτερα!
    Χαχαχαχα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. όπως κοιμάμαι έτσι και ξυπνάω δεν έχω δει ποτέ στην ζωή μου όνειρο και ειμαι 30 ετών

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Γενικά δεν βλέπω όνοιρα, από τότε που μπορώ να θυμάμαι τον εαυτό μου, γιατί;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Εχει ενα χρονο που Εχω χασει τον μπαμπά μου απο ατύχημα. Ποσο θελω να τον δω στο ονειρο μου δεν τον εχω δει ποτέ. Γιατι εγω δεν τον βλεπω και οι αλλοι τον βλεπουν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Λένε ότι το σύμπαν σου δίνει πρώτα αυτό που χρειάζεσαι και μετά αυτό που θέλεις. Ίσως έχεις ανάγκη από διαφορετικά ονειρικά σύμβολα και πρόσωπα αυτή την εποχή.
    Η 'απώλεια' αγαπημένων μας ανθρώπων με αυτό τον ξαφνικό και απρόβλεπτο τρόπο είναι ιδιαίτερα δύσκολη δοκιμασία -λυπάμαι πολύ.
    Αν δεν το έχεις κάνει ήδη, διάβασε από τα Ονειρικά Σύμβολα την ανάρτηση "Οι νεκροί στα όνειρα". Αυτά ισχύουν για τους άλλους που τον βλέπουν. Για σένα, μπορεί να ισχύουν τα αντίθετα -πχ. να διαχειρίζεσαι καλύτερα τα συναισθήματα και γενικά τη διαδικασία του πένθους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή