Οδηγίες προς ονειρευομένους


allinone

Είναι γνωστή η αξία της άμεσης καταγραφής των ονείρων. Τα όνειρα μοιάζουν να εξατμίζονται με το άνοιγμα του ματιού (;) Επομένως, αν θέλουμε να συγκρατήσουμε και να επωφεληθούμε απ' αυτά, καλό είναι να σημειώνουμε.

1. Συχνά δεν είναι πολύ εύκολο να αποδώσεις ένα όνειρο με λέξεις. Σε τέτοιες περιπτώσεις, μπορεί να βοηθήσει ένα σκίτσο, ας είναι και μουτζούρα ή μια φράση, ένα συναίσθημα, οτιδήποτε προκύπτει από το όνειρο. Μπορεί να φαίνεται παράλογο εκείνη την ώρα, αλλά αργότερα βλέποντας τις σημειώσεις το όνειρο έχει πολλές πιθανότητες 'επανάκτησης'.

2. Τί συναισθήματα προκαλεί το όνειρο; ποιά είναι η κυρίαρχη συναισθηματική κατάσταση; Συνήθως, έχουμε νιώσει ακριβώς το ίδιο σε κάποια στιγμή της ξύπνιας καθημερινότητας και το όνειρο δεν είναι παρά η αντανάκλαση αυτής της συνθήκης. Έτσι, εντοπίζουμε το θέμα που απασχολεί το ονειρικό μας σώμα, αλλά και συμβουλές για την καλύτερη αντιμετώπισή του.

3. Εστιάζουμε στους ήρωες που εμφανίζονται στο σενάριο του ονείρου. Αναγνωρίζουμε ποια στοιχεία μας συνδέουν με αυτά και ποια πλευρά μας εκφράζουν. Κάποια πρόσωπα ίσως αντιπροσωπεύουν την ανδρική πλευρά animus και κάποια τη θηλυκή anima. Κάποια με τα οποία έχουμε κάποιου είδους σύγκρουση μπορεί να αντιπροσωπεύουν τη δική μας σκοτεινή πλευρά.  

4. Βρίσκουμε τα κύρια σύμβολα του ονείρου και δίνουμε προσοχή στη στάση μας απέναντί τους. Τί σημασία έχουν στο όνειρο; Έχουν κάποια λειτουργία στην καθημερινή ζωή, αντίστοιχη με αυτή που έχουν στην ονειρική; 

5. Επαναθεωρούμε την ακολουθία των καταστάσεων στο όνειρο και αναρωτιόμαστε πού εμφανίστηκαν παρόμοιες καταστάσεις ή συμπεριφορές στην καθημερινή ζωή. 

Είναι σημαντικό να αφήνουμε την φαντασία μας ελεύθερη και να έχουμε υπομονή στην κατανόηση του ονείρου. Δεν χρειάζεται βιασύνη, ούτε φόβος. Το κάθε όνειρο είναι ένα μάθημα που μας βρίσκει στον κατάλληλο χρόνο, όταν είμαστε έτοιμοι. Και αν δεν είμαστε, το ξεχνάμε. Είναι το ένστικτο της ονειρικής αυτοπροστασίας. Ακόμα και οι εφιάλτες παρουσιάζονται όταν έχουν κάτι να μας προσφέρουν, όταν ένα κομμάτι του εαυτού μας είναι έτοιμο να αποκαλυφθεί και να επεξεργαστεί. Όλα με ασφάλεια και όλα για καλό. Και το σπουδαιότερο, εφόσον πρόκειται για μια στιγμή αποκάλυψης και νέας γνώσης του εαυτού, δεν έχουμε παρά να απολαύσουμε τη διαδικασία...


Σχετικά θέματα:
Πώς να θυμάμαι τα όνειρά μου;
Διαυγή Όνειρα
Ερμηνεύοντας τα όνειρα
Ονειροκρίτης
Όνειρο σαν Ταινία - διανομή και σκηνοθεσία
Γιατί δε βλέπω όνειρα;
Εφιάλτης όπως Ξυπνητήρι
Όνειρα & Χρώματα
Αστρολογία & Όνειρα - τα όνειρα των ζωδίων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου