Σχολείο & Εξετάσεις στα Όνειρα

dream school sign oneirochrono
Το Σχολείο της Ζωής
Όλη η ζωή είναι ένα σχολείο, όπου παίρνουμε μαθήματα. Όσο ζούμε, μαθαίνουμε. Διδασκόμαστε το μάθημα της ζωής. Στα όνειρα, η μεταφορά γίνεται κυριολεξία: το σχολείο, ως ονειρικό σύμβολο, αντανακλά το ότι βιώνουμε μια εμπειρία μάθησης. Αν ονειρευτούμε ότι πάμε στο σχολείο, σημαίνει ότι περνάμε μια φάση μαθητείας ή ότι χρειαζόμαστε κάποια είδη εμπειριών ακόμη, ώστε να τελειοποιήσουμε το βιογραφικό της ζωής μας. Αν στο όνειρο διδάσκουμε στο σχολείο, πιθανότατα σημαίνει ότι έχουμε αφομοιώσει καλά ένα μάθημα, ότι έχουμε πάρει 'πτυχίο' σε κάποιον τομέα της ζωής. Τα όνειρα σχολικού περιεχομένου, γενικά, εμφανίζονται συνήθως κατά τη διάρκεια σημαντικών αλλαγών και μεταβάσεων στη ζωή μας.

Τεστ, διαγωνίσματα και εξετάσεις

Από τις πιο αγχώδεις εμπειρίες του πρώτου μέρους της ζωής ενός ανθρώπου, οι εξετάσεις ανάγονται σε διαχρονικό σύμβολο -ενίοτε απρόσμενων- προκλήσεων και δυσκολιών, αλλά και διαφοροποίησης και αυτοεξέτασης.
Σύμφωνα με τον Freud και τον Adler, τα ονειρικά τεστ έχουν να κάνουν με αναμνήσεις από τιμωρίες και σκανταλιές της παιδικής ηλικίας, οι οποίες δεν έχουν ξεχαστεί.
Στην ψυχανάλυση δε, αποτελεί μάλλον ενδεικτικό στοιχείο του αγώνα για την καθημερινότητα.

Πώς τα πήγες;

Η επιτυχία σε ένα τεστ δείχνει φιλοδοξία, ενώ η αποτυχία ενδεχομένως ένα σύμπλεγμα κατωτερότητας. Σε ένα από τα πιο συνηθισμένα όνειρα, δεν είμαστε προετοιμασμένοι για το διαγώνισμα. Υποδηλώνεται έτσι ένας φόβος για τις απρόσμενες δοκιμασίες, ή για το ότι κρινόμαστε από ανθρώπους με εξουσία ή από το κομμάτι μας που παίζει το ρόλο του γονιού-αυθεντία.
Το θέμα ή η ερώτηση, που δεν ξέρουμε να απαντήσουμε δείχνει τον τομέα στον οποίο νιώθουμε ότι υστερούμε, με αποτέλεσμα αυτή την αίσθηση ανασφάλειας. Εναλλακτικά, βλέπουμε ότι είμαστε επί σκηνής και δεν ξέρουμε τα λόγια μας. Και στις δύο ονειρικές καταστάσεις, το θέμα είναι ο φόβος μιας δημόσιας 'πτώσης'. Ίσως θα πρέπει να ελέγξουμε την αυτοεκτίμησή μας και να κάνουμε κάτι για να τη βελτιώσουμε.

Έλεγχος και Βαθμολογία
Κάποια στιγμή, τελειώνουμε το σχολείο, ο φόβος της αποτυχίας ή της χαμηλής απόδοσης, ωστόσο, παραμένει. Ως ονειρικό σύμβολο, ο έλεγχος με τη βαθμολογία μπορεί να σημαίνει ότι βρισκόμαστε σε μια φάση αξιολόγησης της ζωής, των πράξεων και της επίδοσής μας. Μπορεί το όνειρο να είναι μια παρατήρηση ή μια κριτική, ή μια αξιολόγηση και αποδοχή.
Ίσως αυτό που χρειάζεται να συγκρατήσουμε, σε κάθε περίπτωση, είναι το ότι μαθαίνουμε -γεγονός από μόνο του ελπιδοφόρο. Οι βαθμοί είναι ενδεικτικοί της προόδου μας. Ακόμα και στην περίπτωση που αυτοί δεν είναι καλοί, τώρα το γνωρίζουμε, πράγμα που αποτελεί επίσης κερδισμένη γνώση. Και αν γνώση σημαίνει δύναμη, η μάθηση είναι ενδυνάμωση...

dream flying to school

Σχετικές αναρτήσεις:


Παιδιά στα όνειρα

Μετατρέποντας τον Εφιάλτη σε... Όνειρο
Όνειρα & Αριθμοί
Τα Επαγγέλματα των Ανθρώπων στα όνειρα (Α-Κ)
Όνειρα & Χρόνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου