Θάνατος & Όνειρα

Ο θάνατος στα όνειρα είναι ένα σύμβολο όπως και τα υπόλοιπα. Ο ονειροπλόκος σπανίως κυριολεκτεί. Επικοινωνεί πρωτίστως με μεταφορές και παρομοιώσεις. Αν μάλιστα είναι μεγάλη ανάγκη να δώσουμε προσοχή σε κάτι, να το καταλάβουμε και να το διαχειριστούμε, τότε βάζει τα μεγάλα μέσα -έντονα συναισθήματα. Και τα δυσάρεστα συναισθήματα είναι εκ φύσεως πιο έντονα, και ως εκ τούτου, πιο αποτελεσματικά στην ονειρική εργασία.


when

'In my dreams I'm dying all the time...' 

Ορίστε -συμβαίνει και στον Moby... οκ, αλλά τι θέλει να πει ο ποιητής;

Ο θάνατος στα όνειρα έχει να κάνει με την ανάγκη για αλλαγή, κάτι τελειώνει και κάτι αρχίζει. Κάποια στοιχεία, ορισμένες συμπεριφορές δεν έχουν λόγο ύπαρξης πια, έχουν κάνει τον κύκλο τους και είναι καιρός να τις αφήσουμε πίσω μας. Πρόκειται για μια μετάβαση, μια μεταμόρφωση ή αναγέννηση.
Το πώς 'πεθαίνουμε' στο όνειρο μπορεί να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε ή και να πραγματοποιήσουμε τη ριζική αλλαγή που στην πραγματικότητα έχουμε ανάγκη.

Στην περίπτωση της αυτοκτονίας, για παράδειγμα, εκφράζεται η επιθυμία για άμεση απαλλαγή από κάτι που μέχρι τώρα θεωρούσαμε δεδομένο, για δραστική αλλαγή και άμεση δρομολόγησή της με πρωτοβουλία του ίδιου του ατόμου. Αν δούμε ότι αυτοκτονεί κάποιος άλλος, πάλι δεν έχει να κάνει με αυτό καθ' αυτό το πρόσωπο, όσο με τα δικά μας χαρακτηριστικά και συμπεριφορές που αυτό το άτομο προσωποποιεί για μας.

Αν ο θάνατος προκύπτει από ατύχημα, η αλλαγή μπορεί να σχετίζεται με την επίδραση φαινομενικά τουλάχιστον τυχαίων συγκυριών ή δείχνει αυτοκαταστροφικό παρορμητισμό και απροσεξία.

Αν πρόκειται περί δολοφονίας, ίσως το όνειρο να αντανακλά την πίεση που μπορεί να δεχόμαστε να αλλάξουμε από το περιβάλλον μας. Σ' αυτή την περίπτωση πάλι το όνειρο χρήζει επεξεργασίας, αφού θύτης και θύμα εκφράζουν πλευρές του εαυτού μας -και ναι, μερικές φορές οι ανάγκες μας είναι αντικρουόμενες. Αν σκοτώνουμε εμείς κάποιον, το όνειρο δείχνει συσσωρευμένο θυμό και οργή απέναντι στους άλλους .

Όπως και να 'χει, καλό είναι, εφόσον πρόκειται περί συμβολικού μεν, θανάτου δε, να θρηνήσουμε και να τιμήσουμε ο,τι είναι αυτό που πεθαίνει. Να πάρουμε τον χρόνο μας για να θυμηθούμε (μνημόσυνο>μνήμη), να αναγνωρίσουμε τον κύκλο που κλείνει, να βιώσουμε τα συναισθήματα που μας δημιουργούνται και να κρατήσουμε ο,τι ωφέλιμο είχε να μας διδάξει (να και τα κληρονομικά).
Έτσι θα είμαστε και πιο έτοιμοι για την αναγέννηση που επέρχεται...


Επιμένοντας στην κυριολεξία...

Ακόμα και στην περίπτωση που ο ονειροπλόκος μιλάει σοβαρά και πεζά, πάλι δεν υπάρχει λόγος να φοβόμαστε (δε θα... πεθάνουμε κιόλας!) Το όνειρο μπορεί απλώς να μας παρακινεί να φροντίσουμε περισσότερο την υγεία μας ή να σκεφτούμε πιο σοβαρά πώς ζούμε, αν είμαστε ευχαριστημένοι με τις επιλογές μας ή αν λειτουργούμε εκ παραδρομής. Ο θάνατος δεν είναι παρά μια προθεσμία (deadline -να μία κυριολεξία) και ως τέτοια μας βοηθά να οργανώνουμε και να αξιοποιούμε καλύτερα τον χρόνο μας.

Μπορεί επίσης ο ονειρικός θάνατος να σχετίζεται με ένα αγαπημένο πρόσωπο που έχει πεθάνει όντως, και το οποίο ενδεχομένως αντιπροσωπεύει ένα παλιό κομμάτι του εαυτού μας, κάτι που πρέπει να θυμηθούμε ή να λάβουμε υπόψη μας. Ίσως ακόμα να έχουμε αμελήσει την απαραίτητη και ανθρώπινη διαδικασία του πένθους και το όνειρο να αποτελεί υπενθύμιση των αβίωτων αυτών συναισθημάτων.


Χρήσιμες πληροφορίες:


-Ο θάνατος δεν είναι το αντίθετο της ζωής, αλλά το αντίθετο της γέννησης. Η γέννηση και ο θάνατος είναι μεταβάσεις, η είσοδος και η έξοδος, και η ζωή είναι παντού.

-Τα όρια μπορούν να λειτουργούν απελευθερωτικά με διάφορους τρόπους: θέλουμε να τελειώνουν κάποια πράγματα, για να ξεκινήσουμε άλλα. Ακόμα, αν ξέραμε ότι ζούμε για πάντα δεν θα κάναμε τίποτα, αφού όλα θα ήταν δεδομένα. Γνωρίζοντας ότι υπάρχει ένα τέλος, ο χρόνος μας πριν απ' αυτό αποκτά αξία. Σε ελεύθερη μετάφραση: ζήσε και τίμα τον εαυτό σου και τους άλλους, πριν να είναι αργά, η ώρα είναι τώρα -ευγνωμοσύνη μόνο...
-Σε άλλους πολιτισμούς, πέραν του δυτικού, που έχει δαιμονοποιήσει το θάνατο, αυτός δεν είναι το στενόχωρο και τρομοκρατικό δράμα που μας είναι τόσο οικείο. Για παράδειγμα, στη λατινοαμερικάνικη παράδοση, η Ημέρα των Νεκρών (Dia de los Muertos) είναι γιορτή, με κυρίαρχα τα συναισθήματα της χαράς και της αγάπης. Ο φόβος και η λύπη δεν έχουν θέση εκεί.
-Τα όνειρα που περιέχουν θάνατο παρατηρούνται κατά τη διάρκεια μεταβατικών σταδίων, σε περιόδους όπου επικρατεί άγχος και αναστάτωση. Μπορεί στο όνειρο να πεθαίνουμε εμείς ή κάποιο κοντινό μας πρόσωπο, ωστόσο ο συμβολισμός αφορά πιθανότατα αποκλειστικά στην ψυχολογία του ονειρευομένου.


Σχετικά θέματα:
Εφιάλτης όπως Ξυπνητήρι
Οι Νεκροί στα Όνειρα
Αρρώστιες & Θέματα Υγείας στα Όνειρα
Καβγάδες & Φιλονικίες στα Όνειρα
Φανταστικά πλάσματα στα όνειρα
Μετατρέποντας τον Εφιάλτη σε... Όνειρο
Όνειρα & placebo
Ονειροκρίτης
Οδηγίες προς Ονειρευομένους
Αστρολογία - τα όνειρα του Σκορπιού

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου