Ζώα & Όνειρα - μέρος Β'

Τα όνειρα με ζώα συνήθως μεταφέρουν ένα μήνυμα που αφορά στη σχέση μας με τον φυσικό κόσμο, υποδηλώνοντας κατά πόσο έχουμε καλή ή κακή σχέση με τα ένστικτά μας.
Σύφωνα με την παράδοση των Ινδιάνων της Αμερικής, μέσα στο όνειρο το κάθε ζώο έχει να προσφέρει τη δική του σοφία στον ονειρευόμενο.
Πρόκειται για τη ζωώδη, την ισχυρή φύση των ανθρώπινων όντων.
Σύμφωνα με τον Freud, έχουμε να κάνουμε με τα ένστικτα που είναι απομακρυσμένα από τη συνείδηση ή τη συνείδηση που έχει απομακρυνθεί από το ένστικτο των ανθρώπων. Με την εικόνα της καταπίεσης ή της σκιάς παρέχεται μια ευκαιρία για αφομοίωση.
Μεγάλης σημασίας θεωρείται το είδος του ζώου στο όνειρο. Ίσως ανακαλύπτουμε περισσότερα από τον έμφυτο χαρακτήρα του συγκεκριμένου ζώου, όπως ισχυριζόταν ο Jung. Σύμφωνα με τον Freud πάλι, τα μικρά ζώα συμβολίζουν πάντα τα παιδιά και τους συγγενείς, ενώ τα άγρια ζώα σεξουαλικά ερεθισμένους ή συναρπαστικούς ανθρώπους, διαβολικές ορμές ή πάθη.

animaldream


"Το ζώο που εμφανίζεται στην αρχή ενός ταξιδιού ή ονείρου καθορίζει την χροιά των μετέπειτα γεγονότων." 

Σύμφωνα με σαμανικές παραδόσεις, τα ζώα είναι πάντοτε σύμμαχοι, οι οποίοι προοιωνίζουν αλλαγές, προσφέρουν οδηγίες και δώρα.

Ο κόσμος των ζώων έχει πολλά να μας διδάξει δείχνοντάς μας τις δυνατότητες που μπορούμε να αναπτύξουμε. Το κάθε ζώο αποτελεί μια πύλη πρόσβασης στον κόσμο του ανθρώπινου πνεύματος.
Ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζουμε τα ζώα αντικατοπτρίζει το πώς αντιμετωπίζουμε τον εαυτό μας.
Κάθε ζώο έχει μια ειδικότητα, ένα ισχυρό πνεύμα. Σε κάποιες κοινωνίες, όταν κάποιος έχει μια ιδιαίτερα στενή σχέση, κάτι σα συγγένεια με ένα ζώο, αυτό θεωρείται το τοτέμ του. Και το τοτέμ καθίσταται οδηγός του ανθρώπου σε όλη τη ζωή του βοηθώντας τον σε κρίσεις και δυσκολίες που συναντά, καθώς και στη θεραπεία που χρειάζεται.

"Όταν ένας σκεπτικιστής βιολόγος αναγάγει τη συμπεριφορά των ζώων στο ένστικτο και μόνο, βλέπει πάνω τους περιορισμούς που τους έχει επιβάλει ο ίδιος. Όταν όμως ανυψώνονται οι δονήσεις μας, οι πράξεις των ζώων που μας πλησιάζουν γίνονται ακόμη πιο συγχρονιστικές, μυστηριώδεις και διδακτικές". 


Οι άνθρωποι αποτελούμε μια μορφή ζωής που εξελίχθηκε από τα μυστηριώδη νερά περνώντας διαδοχικά από τα στάδια του ψαριού, του αμφιβίου, του ερπετού και του θηλαστικού. Έχουμε βιώσει τη ζωή όλων αυτών των ειδών. Όταν, λοιπόν, ένα συγκεκριμένο ζώο κάνει την εμφάνισή του σε ένα όνειρο ή στη ζωή μας, πιθανότατα πάει να πει ότι είμαστε έτοιμοι να ενσωματώσουμε ξανά αυτή τη συνειδητότητα στην αντίληψή μας.
Αντιλαμβανόμενοι την κοινή προέλευση και του στενούς δεσμούς μας με τα άλλα είδη, συνειδητοποιούμε πόσο σημαντική είναι η διατήρηση της πλούσιας ποικιλομορφίας της μορφής και της συνειδητότητας, από την οποία προκύψαμε. Δεν έχει να κάνει μόνο με την ισορροπία της οικόσφαιρας, αλλά και τις πλευρές του εατού μας που προσπαθούμε να θυμηθούμε...


Σχετικά θέματα:
Ζώα & Όνειρα
Οδηγίες προς Ονειρευομένους
Όνειρο σαν Ταινία - διανομή και σκηνοθεσία
Φανταστικά πλάσματα στα όνειρα
Όνειρα Καταδίωξης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου